Saját KB bal
Saját KB jobb

Szívügyünk a kutyák szívének egészsége

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető, súlyos parazitás megbetegedés. Az elváltozás hátterében a 10-30 cm hosszúságot is elérő fonálféreg, a szívféreg áll, mely a kutya szívében, tüdejében és a tüdő nagyobb ereiben él. Kártétele következtében tüdő és szívelégtelenség alakul ki, illetve több belső szerv károsodásáért is felelős lehet a kifejlődése során a szervezetben történő vándorlásának köszönhetően.

Korábban úgy tudtuk, hogy a szívférgesség csak a mediterrán területeken fordul elő, az utóbbi években azonban egyre gyakrabban hallani arról, hogy már hazánkban is veszélyezteti kedvenceink egészségét. Általában mi gazdik, egészen addig, amíg nem vagyunk érintve a dologban, mindössze annyit tudunk erről a megbetegedésről, hogy létezik, a szúnyogok terjesztik és jobb megelőzni, mint általában minden betegséget.

A szívférgességgel kapcsolatos tudnivalókról, az előfordulás gyakoriságáról, helyéről, a felismerés, a védekezés és a kezelés módjáról kérdeztük Dr. Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvost, a Bayer Hungária Kft Állategészségügyi Üzletágának menedzserét.

Kutyabarát.hu: Mióta van jelen Magyarországon a szívférgesség?

Dr. Lukács Zoltán: 2007-ben történt az első olyan eset, hogy a kutya hazánk területén fertőződött meg, ezzel kapcsolatban 2009-ben jelent meg az első tudományos információ. Szúnyogok által terjesztett kórokozóról van szó, amely nem elsősorban délről, hanem keleti, dél-keleti irányból érkezett hazánkba. A korábban ismeretlen megbetegedés gyors terjedésének hátterében nemcsak a globális felmelegedés áll, hanem a legújabb kutatások szerint a hazai vadállományban megjelenő vadkutya faj, az aranysakál is, mely ennek a kórokozónak a rezervoárja. Ezeknek köszönhetően az eddigi egzotikus megbetegedés általánossá vált Magyarországon  is. A hazai vizsgálatok azt is megállapították, hogy három szúnyog  faj is hordozhatja a szívféreg lárváit.

Kutyabarát.hu: Az ország minden területén előfordul a megbetegedés, vagy vannak olyan tájegységek, amelyek kiemelten veszélyeztetettek?

Dr. Lukács Zoltán: Néhány évvel ezelőtt voltak gócpontok, elsősorban Szeged, Debrecen, Budapest, Győr, illetve Baranya megye néhány településén voltak megbetegedések, de a legújabb vizsgálatok szerint már endémiás, tehát nagyobb területeken is előfordul a betegség. Leginkább az Alföld valamint nagy tavaink, folyóink mellett, azok árterületei mentén fordul elő, az ország Észak-keleti és Déli régiójában, Budapesten és Pest megyében valamint az Észak-dunántúli megyékben jellemző a magasabb fertőzöttségi mutató.

Kutyabarát.hu: Az első megjelenés óta a fertőzés, ahogyan mondta, egyre nagyobb területeken van jelen. Arról van valamilyen adat, hogy az esetszám hogyan alakult az elmúlt években?

Dr. Lukács Zoltán: A laboratóriumba (Praxis-Lab) küldött kutya vérminták szerint 2009 – 2014 között 17%-os gyakoriságot találtak, ami ahhoz képest, hogy 2009 előtt Magyarországon ismeretlen volt ez a megbetegedés, igen gyors növekedést és terjedést mutat. Ez is mutatja a fajnak a fertőzőképességét és az invazív jellegét. Érdekes dolog, hogy miért terjed ilyen gyorsan ez a kórokozó. Ha egy kullancs által terjesztett betegségről beszélünk, akkor a kullancs 1 métert tesz meg életében, egy szúnyog viszont lényegesen nagyobb távolságra is eljuthat, kilométereket, több tíz kilométereket is megtehet élete során, így a betegség is nagyobb területekre helyeződik.

Kutyabarát hu: Hogyan betegedhet meg kutyánk? Már akár egy egyszerű szúnyogcsípés is veszélyes lehet?

Dr. Lukács Zoltán: Igen, pontosan így van. Egy egyszerű, észrevehetetlen szúnyogcsípésből lehet akár halálos kimenetelű megbetegedés. A férgek szaporodásához gazdaállatra van szükség, melynek szervezetében a kifejlődött nőstény féreg élt és szaporodott. A gazdaállat vére így féreglárvákkal, mikrofiláriákkal fertőződött, melyeknek új gazdatestre van szüksége a fejlődéshez. A kórokozó szívféreg szaporodásához egy köztigazdára van szükség, ez a szúnyog. Vérszíváskor a fertőzött kutyából származó féreg lárvája a szúnyogba, majd onnan egy újabb vérszívás során, egy másik, még egészséges állat testébe kerül, ott fejlődik ki és szaporodik tovább. Ez egy körfolyamat, a szívféreg fejlődése közvetett, mivel a fejlődéséhez szúnyogokra van szükség. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái a kutyában tovább fejlődnek, a szervezetben vándorolnak, míg végül a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe jutnak. A paraziták itt akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek és 7-10 évig is élősködnek az állat szervezetben.

Kutyabarát.hu: Honnan, miből vesszük észre, hogy baj lehet? Milyen tünetei vannak a megbetegedésnek?

Dr. Lukács Zoltán: A dolog alattomos, mert a szúnyogcsípést követően 6-7 hónap szükséges a szívféreg kifejlődéséhez. Tehát lehet, hogy nyáron történt a szúnyogcsípés és csak télen jelentkeznek a tünetek. A szívférges kutya esetleg köhög, fáradékonyabbá, bágyadtabbá válik, ezek ugyanis az első tünetek. A 10-30 cm hosszúra is megnövő féreg a szív és a nagy tüdő erekben él, ezért a tünetek a keringéssel és a légzéssel kapcsolatosan jelennek meg. Leggyakoribb tünetek, ahogy az előbb említettem, a fáradékonyság, a szívritmus zavar, esetenként a köhögés, vagy a véres köhögés. Az állat bágyadt, nem szeret mozogni, eddig szívesen apportírozott, most viszont nem szívesen mozdul meg, mivel hamarabb elfárad és oxigénhiányossá válik a szervezete. Ezek a leggyakoribb és legjellemzőbb tünetek. A betegségnek aztán vannak további fázisai, második, harmadik és negyedik fázis, ahol a tünetek már nagyon súlyosak. A negyedik, a végső szakasz, ahol már hasvízkór jelentkezhet és nagyon komoly keringési elégtelenség léphet fel.

Kutyabarát.hu: Tehát ha bármi ilyesmit tapasztalunk négylábú barátunkon, akkor azonnal keressük fel az állatorvost és kérjünk szívférgesség tesztet?

Dr. Lukács Zoltán: Egy felelős gazdi nem várja meg a tüneteket, hanem elébe megy a dolgoknak. Amíg egészséges a kutya, addig kell elmenni a szűrővizsgálatra, és szívféreg, valamint szúnyog elleni védelmet kell alkalmazni. Ha már megfertőződött a kutya, akkor jönnek a gondok, mert nagyon nehéz ezeket a szívférgeket eltávolítani.
A szűrővizsgálat tulajdonképpen egy egyszerű vérvétel. Mikroszkóp, vagy gyorsteszt segítségével az állatorvos az esetek döntő többségében azonnal meg tudja állapítani az esetleges fertőzöttséget. Előfordul azonban olyan is, hogy nem születik azonnal egyértelmű eredmény, mivel a tesztek eltérő érzékenységűek és a féreg fejlettségi szintjétől függően, nem mindig adnak egyértelmű pozitívitást, vagy negatívitást. Ilyenkor tovább kell folytatni a vizsgálatokat és komolyabb laboratóriumi molekuláris vizsgálatok szükségesek, melyek ma már rutinszerűek. 

Kutyabarát.hu: Sokat beszélünk a rendszeres féreghajtás fontosságáról. A szívférgességet is el tudjuk kerülni a negyed-, illetve félévente adott féreghajtó tablettákkal?

Dr. Lukács Zoltán: A „köztudatban szereplő” féreghajtás a kutyák belében történő féreghajtásra vonatkozik. Ez egy másik fajta féreg, ami a keringésben, a szívben és az erekben található meg. Az emésztőszervekben élő parazitákra ható szerek alapvetően nem hatnak a szívféregre. A szívféreg ellen a kereskedelmi forgalomban kapható például spot-onokkal (melyek általában atkák, bolhák ellen is hatásosak) védekezhetünk leginkább, valamint a szúnyog elleni védelmet is biztosítani kell. Ezeket havonta kell alkalmazni.

Kutyabarát.hu: Milyen lehetőségeik vannak a kezelésre egy pozitív szívféreg tesztet követően?

Dr. Lukács Zoltán: Ebben az esetben tovább kell menni és mielőbb eltávolítani a szívférget, melyre alapvetően két módszer van. Az egyik egy gyógyszeres megoldás, a másik pedig egy műtéti eljárás, melynek keretében érsebészeti technikával, a vérérben egy katétert vezetnek egészen a szívig és a tüdő nagyereiből távolítják el a férgeket. Ha a költségeket nézzük, akkor akár a gyógyszeres, akár a műtéti beavatkozás 10 – 15–szöröse a megelőző kezelésnek. Ezért is érdemes a megelőzésben gondolkodni. A másik ok pedig az, hogy mind a gyógyszeres, mind a műtéti beavatkozás kockázatos. Gondoljunk csak abba bele, hogy ha egy 30 cm nagyságú féreg a gyógyszeres kezelés hatására elpusztul vérérelzáródást vagyis trombózist is okozhat. A férget ugyan elpusztítjuk, de a kezelés akár az állat életébe is kerülhet. A műtéti eljárásnak pedig van egy altatási háttere, nagy műszerezettséget igényel, sebészeti, érsebészeti jártasságra van hozzá szükség, tehát szakember és költség oldalról vannak nehézségei.

Kutyabarát.hu: Magyarországon végeznek ilyen műtéteket?

Dr. Lukács Zoltán: Tudomásom szerint az első néhány műtéten már túl vagyunk. Egy olasz professzor, Dr. Luigi Venco volt az, aki a műtéteket magyar kollégáknak megmutatta. Tömeges műtétekről még nem hallottam, egy – egy ilyen beavatkozás történt eddig. A gyógyszeres kezelések viszont folyamatosan zajlanak, már több helyen végeztek sikeres gyógyszeres szívféreg elleni kezelést.


fotó: cal.vet.upenn.edu

Kutyabarát.hu: Mint ahogyan már említette, egy elég új keletű megbetegedésről van szó. Az állatorvosok mennyire vannak felkészülve arra, hogy felismerjék a megbetegedést? Ha elvisszük kutyánkat, hogy bágyadtabb, kicsit másképp viselkedik, mint szokott, akkor automatikusan megtörténik a szívféreg szűrés?

Dr. Lukács Zoltán: Néhány évvel ezelőtt az állatorvosok elég szkeptikusak voltak, hogy hogyan is lehetne Magyarországon szívféreg, amikor ez egy egzotikus megbetegedés. Amikor az első hazai fertőzésekről szóló esetek napvilágot láttak, akkor történt egy nagyobb felvilágosító kampány, és azóta is folyamatosan zajlik az állatorvosok széleskörű tájékoztatása. Én azt mondom, hogy az állatorvosok ma már felkészültek, a nagyobb klinikákon biztosan, de a kisebb klinikákon is hallottak már erről a fertőzésről. A gyorsteszt nagyon sok helyen rendelkezésre áll, illetve mikroszkóp, ahol a vérmintákat meg tudják nézni. A prevencióban pedig ők is jártasak, és tudnak javasolni a megelőzéssel kapcsolatban különféle szereket.

Kutyabarát.hu: Az előzetes szűrővizsgálatnak milyen költsége van?

Dr. Lukács Zoltán: Ez állatorvosonként változó, általában egy műszeres vizsgálatnál valamivel olcsóbb, de egy megtekintéses, tapintásos vizsgálatnál magasabb, mivel költségei vannak. Vért kell venni, a vért speciális módon meg kell vizsgálni és a tesztnek is ára van. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy egy középáras kategóriát képvisel. Javasolt évente legalább egyszeri féregszűrés elvégzése, de fiatal állatnál a félévenkénti szűrést szoktuk ajánlani.

Kutyabarát.hu: A veszélynek csak tavasszal van kitéve kutyánk, amikor a szúnyoglárvák kikelnek, vagy egész évben számíthatunk a megbetegedésre?

Dr. Lukács Zoltán: A legnagyobb rajzás a tavaszi, májusi időszakhoz kötődik, de a veszély mindig fenn áll, amikor a szúnyogok nagy számban lepik el a vízpartokat. Van egy 7 napos szabály, mely szerint a nagyobb esőzéseket és áradásokat követően nagyjából 1 hét múlva tömegével kelnek ki a szúnyogok a lárvákból. Ezek aztán hatalmas rajokban támadják meg a melegvérű élőlényeket, elsősorban a reggeli és koraesti időszakokban, leginkább az árnyékos, szélmentes területeken. Ez a májusi időszakban fordul elő a leginkább, aztán jön a júliusi és az augusztusi rekkenő hőség, amikor már csak az esti órákban találkozhatunk szúnyogokkal, de a szúnyogok egész szeptember, októberig aktívak maradnak.

Kutyabarát.hu: A szívférgesség átterjedhet az emberre is?

Dr. Lukács Zoltán: Szívféreggel az emberek is megfertőződhetnek, de a szívféreg nem fejlődik ki kifejlett féreggé az emberben, hanem a szúnyogcsípést követően a lárva elkezd a szervezetben vándorolni és el is jut a tüdőig, ahol viszont gócos elváltozásokat okozva elpusztul. Problémát akkor okozhat, ha egy mellkasi röntgen készítésekor az orvos a tüdőben lát egy foltot, amit rosszindulatú daganatnak is nézhet. Ilyen szempontból a diagnosztikát erőteljesen zavarja és mivel ez még mindig nem egy ismert megbetegedés, az orvosok elsőre nem is gondolnak rá. Most már a közegészségügyi szervek és a járványtani intézetek is elkezdtek foglalkozni ezzel a problémával, és a családorvosokat is tájékoztatták. Az Epidemológiai Központ éves jelentésében is szerepelnek a Magyarországon talált emberi fertőzések.

A szívféregnek van egy rendszertani rokona, a Dirofilaria repens, azaz a bőrféreg is. Ennek a férgfajtának is szúnyogra van szüksége ahhoz, hogy terjedni és szaporodni tudjon, viszont ez a fertőzés állatról emberre is átterjedhet. Ez nem egy életveszélyes elváltozás, de igen kellemetlen tud lenni. A bőrben különböző helyeken csomók képződhetnek, például akár a szemben, vagy kényesebb helyeken is.

Végezetül szeretném ismét hangsúlyozni, hogy a megbetegedés elkerülésének legbiztosabb módja a szúnyogcsípés megakadályozása és a szívféreg fertőzés elleni megelőző kezelés alkalmazása, amellyel a szívféreg lárvákat lehet elpusztítani. A szúnyogcsípés és a szívféreg lárva elleni együttes kezelést javasolt alkalmazni, a további mentesség fenntartása érdekében. A szívférgesség terjedését a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani!

További információk: www.felelosallattartas.hu

Köszönjük szépen az interjút!

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...