Saját KB bal
Saját KB jobb

5 tévhit a menhelyen élő kutyákkal kapcsolatban

A menhelyi kutyákkal kapcsolatban sok téves elképzelés él a köztudatban. Ezek közül a legáltalánosabbak talán: keverék, problémás, beteg, viselkedészavaros, már nem kölyök … és még sokáig lehetne sorolni a kifogásokat. 

Az igazság az, hogy a menhelyeken élő kutyák jelentős részével nincsen semmi „baj”, egyszerűen áldozatok, „imádott gazdáik” felelőtlen döntésének áldozatai. Hiszen amikor ezek az emberek korábban a kutyatartás mellett voksoltak, nem gondolták át, hogy az aranyos kicsi szőrgombóc néhány hónapon belül óriássá növi ki magát, hogy a gyerek nem fogja etetni, sétáltatni (holott erre szent ígéretet tett), és valószínűleg arra sem terjedt ki a figyelem, hogy a rengeteg öröm mellett, bizony számos kötelezettséget is a „nyakunkba veszünk” kutyánkkal. A menhelyeken élő kutyák közül sokan pedig idős gazdájuk halála miatt kerültek újból a gazdit kereső státuszba. Tulajdonképpen, ahány kutya, annyi szomorú sors.

Ha felelősen úgy döntünk, hogy kutyát szeretnénk, mindenképpen érdemes először a menhelyeken körülnéznünk. Sok embernek azonban eszébe sem jut, hogy ellátogasson egy ilyen helyre, mivel sajnos rengeteg negatív asszociáció kapcsolódik hozzájuk.

Nézzük ezek közül az 5 leggyakoribbat:

1. A menhelyi kutyák problémásak

Ez a legáltalánosabban elterjedt tévhit, mely nagyrészt persze nem igaz. Tény, hogy élnek a menhelyeken viselkedési zavaros, vagy beteg kutyák, de a legtöbbjükkel semmilyen probléma nincs. Gazdáik meghaltak, vagy egyszerűen „feladták” a kutyatartást, nem volt idejük foglalkozni a család kedvencével, vagy nem tudtak megfelelően gondoskodni róla. Rengeteg csodálatos kutya él a menhelyeken is, akik csak arra várnak, hogy megmutathassák igazi, szerető természetüket.

2. Kölyökkutyát szeretnék, nem felnőttet

A menhelyeken nagyon sok kölyökkutya él. A kutyák átlagosan 18 hónapos korukban kerülnek ide, tehát gyakorlatilag még kölykök. Vegyük figyelembe, hogy egy kutya sem marad egész életében kölyök, és minden kölyökkutya sok tanítást, képzést igényel(ne). Számtalan olyan felnőtt, vagy idősebb eb közül választhatunk, akik már átestek az alapképzésen, jól neveltek. Nagyon sok első kutyásnak ők jelentenék az ideális megoldást.

3.  A menhelyi kutyák nem engedelmesek, és kevésbé hűségesek

Mindkét megállapítás téves, hiszen minden kutya hűséges, az ezt alátámasztó történeteket és példákat naphosszat lehetne mesélni. Ha bármilyen kutyának új otthont biztosítasz és kifejezed szeretetedet, örök életében hűséges lesz hozzád.

Ami pedig az engedelmességet illeti, egy kis foglalkozással, következetességgel bármilyen parancs végrehajtását meg tudod tanítani akár egy idős kutyának is. Ahogy pedig arról az előbb szó volt, a legtöbb menhelyi kutya már kapott egy alapengedelmességi képzést, így jó eséllyel nem nulláról kell kezdeni az oktatást.

4. Szép dolog az állatmentés, de én fajtatiszta kutyát szeretnék

A menhelyeken sok, különböző korú fajtatiszta kutya is él. De tulajdonképpen mi a baj a keverék kutyákkal? Ők pont ugyanolyan szeretetre méltó egyéniségek, és valószínűleg kevesebb genetikai hibával is rendelkeznek, mint túltenyésztett fajtársaik.

A választásnál inkább más, fontosabb szempontokat vegyünk figyelembe, például azt, hogy mennyire illik bele a választott kutya természete életvitelünkbe (mozgásigény, kutya – macska kompatibilisság, stb).

5. Soha nem fogok tudni úgy szeretni egy menhelyi kutyát, mint azt, akit kölyök kora óta én nevelek

Természetesen egy menhelyről örökbefogadott kutyát pont ugyanúgy lehet szeretni. Amikor a kutya a tiéd lesz és hazaviszed, onnantól kezdve már nincs jelentősége annak, hogy honnan és hogyan került hozzád. Ugyanolyan szeretettel fogod elhalmozni új barátodat, jutalomfalatokkal kényezteted – azért a mozgásról és a fegyelemről se feledkezz meg -, ő pedig ugyanúgy fog szeretni téged, örökre rabul ejti majd a szívedet.

A kutyatartás mindenképpen felelősséggel jár, ha már elhatároztad, hogy vállalod, akár meg is menthetsz egy menhelyi kutyát, egy szőrös kis életet. A menhelyeken nagyon sok kedves fiatal és idős, keverék és fajtatiszta, kistestű és nagytestű négylábú várja lelkes farokcsóválás közepette, hogy megmentsék őket, végre érezhessék új családjuk szeretetét. Mert ők is megérdemlik.

TIPP: Korábbi cikkükből megtudhatod miért fogadj inkább idős kutyát örökbbe?

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: cesarsway.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...