Új módszerrel korrigálták a kutyák háziasításának idejét

Egy új kutatás szerint az ember legjobb barátja nincs jelen olyan régóta, mint eddig hitték. Az eredmények a modern kutyák megjelenését a véltnél mintegy 15 ezer évvel helyezik előbbre az időben.

A kutatók állításukat két megkövesedett – egyikük több mint 30 ezer éves – koponya újraosztályozására alapozzák. A fosszíliák alapján tették korábban a kutyák háziasítását egy régmúlt időszakra, amikor a korai emberek még vándorló vadászó-gyűjtögetők voltak. A koponyák új, 3D-s elemzése viszont arról tanúskodik, valójában farkasokhoz tartoztak, nem pedig a legkorábbi kutyákhoz, ahogy számos korábbi kutatás hitte – írja a csapat a Scientific Reports folyóiratban.

Ennek alapján a legkorábbi fosszilis bizonyíték a háziasított kutyákra még mindig körülbelül 15 ezer évre, vagyis arra az időszakra tekint vissza, amikor az emberek állandó telepeket kezdtek el kialakítani és gazdálkodásba fogtak.

Abby Drake, a kutatás társszerzője elmondta, a szakemberek nagyon szeretnék megtalálni a legkorábbi háziasított kutyát, de a korábbi elemzések nem voltak elég érzékenyek ahhoz, hogy pontosan meg tudják határozni az érintett kövületek azonosságát.

Drake és csapata 3D-s vizualizációs szoftvert és szkennelést alkalmazott a koponyák mérete és alakja tanulmányozására, majd az így kapott adatokat összehasonlította más kutyák és farkasok (modern koriak és ősiek) koponyáját érintő mérésekkel. Ugyanezen technológiát korábban bevetették már emberi maradványoknál, de a kutyafélék családjának tagjait még sosem szemrevételezték vele.

A módszer lehetővé tette, hogy finom morfológiai különbségeket is azonosítani tudjanak kutyák és farkasok között, úgymint a szemüreg irányát, vagy a pofa és a homlok közötti szög mértékét. Drake úgy véli, vizsgálatuk új és pontosabb módot kínál annak megállapítására, hogy egy érintett fosszília farkashoz vagy kutyához tartozott-e. Hozzátette, az eredmények arról is tanúskodnak, hogy az eddig használt mérések nagyon pontatlanok voltak. „96 százalékkal meg tudtuk állapítani, hogy kutya vagy farkaskoponyát vizsgálunk” – tette hozzá.


Fotó: Balázs Attila / MTI

Sok kutató úgy hiszi, a kutyák háziasítása az emberi települések közelében kihelyezett hulladékkal táplálkozó ősi farkasokkal kezdődött. A kutya a becslések szerint a 7-30 ezer éves tartományban vált el a farkastól. Viszonylag rövid ideje, mintegy 200 éve nevezték meg az első fajtákat, és vezették be az első fajtaleírásokat, azt követően viszont szinte robbanásszerű a fejlődés a kutyák sokféleségében.

Valószínűleg a kutya volt az első háziasított állat, maga a domesztikáció pedig kulcslépés volt a modern emberi civilizáció fejlődésében.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu
Fotók: MTI, MTI/EPA
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...