Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya szerepe a görög mitológiában

A görög mitológiában fontos szerepet töltöttek be a kutyák, sokszor őrként vagy az egyes istenek, félistenek kedvenceként szerepeltek, bár sokszor nem kifejezetten pozitív szerepkörben tűntek fel.

A görög mitológiában szereplő kutya alakok közül a legismertebb Kerberosz („a mélység démona” görögül), az alvilágot őrző háromfejű kutyaszörny, akit Hádész szelídített meg, és birodalma őrzője lett. Kerberosz bárkit beengedett az alvilág kapuján, de onnan már nem engedett ki senkit. Néhány földi halandónak azonban sikerült túljárnia a szörny eszén, például Orpheusz a dalával elandalította, Aineiasz pedig Szibülla bódító lepényének segítségével játszotta ki.

Kerberosz alakja a XIV. századi irodalomban is feltűnt: Dante Isteni színjátékában Kerberosz a pokol harmadik bugyrában élt.


Kerberosz

Kerberosz görög vázán

Argosz Odüsszeusz kutyája volt a görög mitológiában. Az Odüsszeia leírása szerint 20 évig várt hűségesen a gazdájára. Öregen, betegen, a szemétdombon fekve elsőként ismerte fel a hazatérő gazdáját, majd meghalt. A hűséges kutya prototípusaként aposztrofálták.


Argosz
 

Odüsszeusz hazatérése

Az Erinnüszok kutyafejű, kígyóhajú banyák voltak, akik a világ rendjére ügyeltek. Orthosz pedig kétfejű kutyaszörny volt a mitológiában, akinek a tiszteletére templomot is emeltek. Orthosz halálát számos vázaképen megörökítették.


Erinnüszok

Lailapsz egy különleges tulajdonságú vadászkutya volt, mely minden zsákmányát utolérte. Egyik gazdája, Amphitrüon egy rókára uszította, mely szintén csodás képességgel rendelkezett, és nem tudta utolérni, így kezdetét vette egy véget nem érő üldözés, végül az istenek a kutyát és a rókát is kővé dermesztették. Zeusz a Nagy Kutya képében tette az égre Lailapszot.


Lailapsz

Aszklépiosz, görög orvos-isten kísérője is kutya volt, ezért gyógyító szerepet tulajdonítanak a kutyának. Hitük szerint a kutya a születés előtti és a halál utáni világot is ismerte.


Orion Kis kutya Nagy kutya

Orionnak, Poszeidon fiának, aki legendás vadász volt, két kutyája volt: Nagy kutya (Canis Maior) és Kis kutya (Canis Minor). Egyes mondák szerint Artemisz dühös lett Orinora és szarvassá változtatta, hogy a két kutyája ne ismerje meg, a kutyák megölték Oriont. Később Artemisz megbánta kegyetlenségét, és Orion, valamint két kutyája (Nagy Kutya és Kis Kutya csillagkép) csillagzatként az égre kerültek.


Sziládi-Kovács Hajni


 

(kutyabarát.hu)

 

 

Képek forrása: greekmythology.com, historia.hu, ewkiss.web.elte, wikipedia.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...