Otthonról dolgozik a terápiás kutya, online segíti a gyerekeket

A szakértők szerint a kutyák nem kaphatják el a COVID-19 vírust így cseppfertőzéssel nem is tudják azt továbbadni. Viszont ha simogatás útján rákerül a testükre, akkor sajnos megtörténhet, hogy megtapad a bundáján és így tovább fertőzhet. Ezért a terápiás kutyák sem dolgozhatnak a megszokott módon.

Az érzelmi támogató és segítő kutyákra most talán nagyobb szükség van mint valaha. Segítenek kezelni a stresszt, nyugalmat és biztonságot nyújtanak az érzelmileg labilis vagy beteg emberek, gyerekek számára. Sajnos a világjárvány miatt a legtöbbjük nem dolgozhat abban a megszokott formában, amelyben eddig tették. Nem látogathatnak iskolákat, idősek otthonát, beteg gyerekeket. Személyes találkozásra nincs most mód és szinte elképzelhetetlen, hogy enélkül egy terápiás kutya dolgozni tudjon. Hiszen a simogatás, a testi kontaktus minden esetben fontos része a terápiának. Egyre több olyan kutya és gazdi van azonban, akik megoldották a home office-t és kitalálták, hogyan tudják online folytatni a támogató órákat.

Terápia online

Az öt éves Jordan általában a floridai Seminole megyében található Kids House-ban dolgozik, ahol bántalmazott és elhanyagolt gyerekeknek segít. Olyan gyerekeknek, akik most talán az átlaghoz képest is kritikusabb időszakot élnek meg, így fokozottan szükségek van lelki támogatásra.

Jordan a terápiás kutya otthonról dolgozik
Jordan feladata

A bántalmazott és elhanyagolt gyerekek sokszor képtelenek teljes bizalmat adni egy embernek, így nehezen tudnak kapcsolódni, megnyílni egy humán terapeutához. Egy kutya ezzel szemben teljes és feltétel nélküli szeretetet ad, olyan bizalmi légkört képes kialakítani, melyre egy ember nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem képes. Jordan olyan biztonságos érzelmi kapcsolatot nyújt ezeknek a gyerekeknek, mely soha nem adatott meg nekik. A járványhelyzet miatt azonban elszigetelődnek a családok, azon belül a gyerekek akiknek fokozottan szükségük lenne Jordan támogatására, de az fizikailag elérhetetlen számukra.

Virtuális segítség

Jordan és a Kids House nem hagyta magára kis pácienseit a járvány idején. Online jelentkeznek be a gyerekekhez, akik a képernyőn keresztül láthatják kedvenc kutyájukat és beszélhetnek hozzá. Olyan kisgyerek is van, akinek saját plüss Jordan kutyája van, akit most az igazi kutya helyett ölelgethet és simogathat. Jordan kiképzője szerint így is sok örömet, vidám és felszabadult perceket tudnak csempészni a gyerekek életébe. Miközben a kutyust nézik a képernyőn és simogatják a plüss verziót, beszélgetnek a terapeutával és elvégzik azokat az érzékszervi és légzési gyakorlatokat, melyeket Jordan segítségével szoktak. Természetesen egy ilyen terápia nem pont olyan, mint a fizikai találkozás. Másfajta élmény és tanulás, amit mindenki most tanul.

Jordan és a Kids House folytatja tehát a terápiás üléseket, addig nyújtanak segítséget a gyerekeknek amíg csak képesek rá. Bíznak benne, hogy hamar visszaáll a rend és újra személyesen jöhetnek a gyerekek a kutyához, addig viszont tovább fejlesztik az online foglalkozásokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: clickorlando.com

Fotók: jordonsjournal/Facebook

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...