Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya – macska barátság, avagy, hogyan kommunikálnak egymással az ebek és a macskák?

A kutyák és a macskák, részben a rajzfilmeknek köszönhetően, ősellenségként élnek az emberek tudatában. Holott a két faj emberemlékezet óta élt békésen egymás mellett a házak táján. Mindketten ellátták feladatukat, és feltehetőleg a többség jól kijött egymással és a gazdasághoz tartozó többi állattal is. Ugyanakkor, a kutya – macska barátság kifejezés nem véletlenül honosodott meg több nyelvben is, tehát azért lehet alapja az ellenséges viszonyról szóló elképzelésnek.

Manapság a kutyák és macskák az emberi otthonok lakói, és a gazdik számára fontos, hogy a kommunikáció a két faj között gördülékenyen menjen. De vajon hogyan kommunikálnak egymással? Hogyan képesek megértetni magukat, ha nem „egy nyelvet beszélnek”?

Kutyák egymás közt

Bár azt gondolnánk, hogy a kutyák kommunikációs arzenáljában csak az ugatás és a morgás szerepel, valójában a legtöbb érzékszervüket használják a kommunikáció során. A szagokat, a hangokat, a vizuális jeleket és a testbeszédet is értelmezik. A kutyák kommunikációjában sem szabad az egyes jelzéseket külön értelmezni, és a kontextusnak is van szerepe. Amikor két kutya találkozik, nemcsak a hangingerekre figyelnek, hanem a testbeszédet is figyelik (testtartás, fül- és faroktartás, szemkontaktus). Ezen kívül egymás szaga is jelzésértékű a számukra. Például a bűzmirigy váladékában jelenlévő adrenalin és feromonok a kutya egészségéről, neméről, táplálkozásáról, szociális státuszáról és hangulatáról is információt ad. Ezért szaglásszák előszeretettel egymás fenekét.

Macskák egymás közt

A macskák szintén a kommunikációs jelzések hasonló kombinációját használják. Náluk is fontos a hangadás, a szaglás és a testbeszéd. A macskák a szagokat a területük megjelölésére, az ismerős macskák azonosítására és a párkeresés során használják. A hangadás terén a macskák igazi virtuózok. Egy macska nyávog vagy trillázik üdvözlésképpen, vagy morog, fúj, sziszeg, ha el akarja hárítani a közeledést.

Sok macska nyávogással köszönti egymást, mások összeérintik az orrukat vagy egymáshoz dörgölőznek inkább. A macskák füle, szeme és farka különösen fontos a testbeszéd szempontjából. Egy barátságos, magabiztos macska magasra tartja a farkát, és a füleit előre szegezi. Ha azonban a macska elfordítja a tekintetét, vagy ha a farkát a teste alá húzza, az annak a jele lehet, hogy kényelmetlenül vagy félelemben érzi magát. Itt is fontos a komplex szemlélet, a teljes kép és a helyzet megfigyelése, ha értelmezni akarjuk a macskánk kommunikációját.

Egy gyönyörű barátság kezdete?

Tehát, mind a kutyák, mind a macskák a szagokat, a testbeszédet és a hangokat használják a kommunikációra. Ugyanakkor, mivel két eltérő fajhoz tartoznak, olyan mintha két eltérő nyelvet beszélnének.

A kutyákat jóval régebben háziasították, mint a macskákat (30 000 évvel ezelőtt, illetve 10 000 évvel ezelőtt). A több évezredes együttélés során mindkét faj megtanulta, hogyan értelmezze az emberi viselkedést, különösen a tekintetünket és a testbeszédünket. Ez is fajok közti kommunikáció. Feltehetően, ha egyetlen másik faj jelzéseit képesek voltak megtanulni értelmezni, illetve a saját jelzéseikkel képesek kommunikálni az emberrel, akkor más fajokkal is képesek lehetnek hasonló tanulásra.

A kutyák és macskák is képesek megtalálni az összefüggést egy másik állat (általában az ember) viselkedése és az ahhoz kapcsolódó reakciók között. Ezért van az, hogy az idők során relatíve békében élhettek egymás mellett. Ha egy macska és egy kutya egy háztartásban él, egy idő után általában megtanulják értelmezni a másik faj testbeszédének jelzéseit. Ehhez azonban gyakorlat kell, hiszen míg a kutyáknál a farokcsóválás barátságos jelzésnek számít, a macskáknál irritációt vagy agressziót jelez. De ha a macska és a kutya elég időt tölt egymással, egymás viselkedésének megfigyeléséből megtanulják, hogy mit jelentenek egymás jelzései.

A macskák és a kutyák néha megtanulják egymás kommunikációs technikáit is integrálni. A jól szocializált kutyák például gyakran hajlandóak alkalmazkodni ahhoz, hogy a macskákat orr szagolgatással üdvözöljék. Ilyen esetben a szokásos fenékszaglászást dörgölőzésre cserélik. Ez pedig már igazi barátság.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.co.uk/pet-behaviour/how-dogs-cats-communicate?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C_8c5S8RnqG; Kép: Photo by Snapwire: https://www.pexels.com/photo/orange-tabby-cat-beside-fawn-short-coated-puppy-46024/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...