Saját KB bal
Saját KB jobb

Mivel hidratálhatjuk kutyánkat a hőségben a vízen kívül?

Milyen folyadékokat fogyaszthatnak biztonságosan a kutyák

Bár a nyár lassan a végéhez közeledik, a kánikula egyelőre nem múlik. Az éjszaka sem hoz enyhülést, és ez a hosszú távú hőség megviseli a kutyák (és gazdáik) szervezetét. Mivel a kánikulában a szervezet egyfajta raktározó üzemmódban működik, az étvágy és az aktivitás csökkenhet. A folyadékbevitel azonban rendkívül fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár alternatívát, amelyekkel hidratálhatjuk kutyánkat, ha szükséges. A víz mellett ezekben a folyadékokban némi tápanyag is van.

A tiszta víz messze a legjobb és legbiztonságosabb választás a kutyák számára. Ugyanakkor, van néhány más folyadék is, amelyet mértékkel adhatunk nekik. A hőségben ezekkel növelhetjük a folyadékbevitelt.

Nemcsak a kánikulában, hanem például betegség vagy lábadozás esetén is remek választás a házi készítésű vagy konzervben kapható csontleves. Tápanyagokban, például aminosavakban, kollagénben és glükózaminban gazdag. Fontos, hogy kifejezetten kutyáknak való verziót válasszunk, amely nem tartalmaz hozzáadott sót, hagymát, fokhagymát vagy más, a kutyák számára mérgező összetevőket. A leves előnyeiről korábban itt írtunk: Miért jó a leves a kutyáknak?

A sima vízen kívül a kókuszvízzel is hidratálhatjuk kedvencünket. Ezt inkább csak kis mennyiségben, nasi vagy fagyasztott snack formájában kínáljuk. Hűsítő „jégkrémet” készíthetünk, ha pár szem áfonyát, epret vagy alma kockákat teszünk egy jégkrém formába, és kókuszvízzel felöntjük. Pár óra alatt kész is van a nyári nasi.

A gyümölcslevek nagyon sok cukrot tartalmaznak, ezért nem ajánlottak a kutyák számára. A zöldséglevek és turmixok azonban megfelelőek lehetnek. Ezekkel is érdemes óvatosan bánni, mert rosttartalmuk miatt hasmenést okozhatnak. Nyári melegben és betegség utáni lábadozás esetén is népszerű a sárgarépaleves. Ezt készen is vásárolhatunk kutyás boltokban (leginkább online, vagy nyersetetéssel is foglalkozó üzletekben). De magunk is elkészíthetjük, mivel lényegében pürésített párolt répa és víz kell csak hozzá.

A tejtermékek jó ötletnek tűnhetnek a nyári melegben, de inkább ne ezekkel hidratáljuk az ebeket. A kefír, a joghurt, az író és a tej is hasmenést okozhatnak. A legtöbb kutya ugyanis nem tudja lebontani a laktózt. A hányás és a hasmenés pedig kifejezetten veszélyes a hőségben, mivel kiszáradáshoz vezet. Ezért a tejtermékeket, ha egyébként nem fogyasztja őket a kutya, érdemes elkerülni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/what-can-dogs-drink-besides-water?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C-Fyr9cNYPA Kép: Photo by Jack Geoghegan: https://www.pexels.com/photo/soaked-wet-long-coated-dog-opens-mouth-at-water-streams-on-green-grass-1044056/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...