Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás gyászcsoportok és a segítség más formái

A gyászcsoportok – akár online, akár személyesen találkoznak – lehetővé teszik a gyászolók számára, hogy olyan emberekkel kerüljenek kapcsolatba, akik tudják, min mennek keresztül. Ily módon a gyászolók megtapasztalhatják azt az elfogadó légkört, amelyben nem kell titkolni vagy takargatni az érzéseiket. Sok esetben a kutyánk halála esetén érzett gyászt a környezetünk nem minden tagja fogadja el. Az állatorvosok és az állatorvosi rendelők munkatársai sem kapnak arra vonatkozó képzést, hogy a gyászoló gazdit segítsék, támogassák.

A társállatok halála kapcsán érzett gyász éppen olyan erős és fájdalmas lehet, mint egy családtag vagy barát elvesztése esetén. Ugyanakkor, ez a gyász gyakran jogfosztott gyász. Ami azt jelenti, hogy a társadalom általában nem fogadja el vagy nem érvényesíti a gyászoló gazdi érzéseit. Amikor egy emberi családtag hal meg, a legtöbb ember időt és teret ad arra magának, hogy átérezze a veszteség okozta fájdalmat. Ebben pedig a környezet is támogató, segítőkész. A rítusok, szokások és az ismerősök, családtagok támogatása hatalmas segítség a gyász feldolgozásában. A társállatok elvesztése esetén ez még nem minden esetben bevett gyakorlat. A családtagok, a munkatársak vagy akár csak az alkalmi ismerősök kevésbé támogatóak és nem feltétlenül adnak teret a gyászoló fájdalmának. Inkább arra buzdítják, hogy „lépjen tovább, engedje el”.

Az emberek nem feltétlenül akarnak kegyetlenek lenni, csak nem értik meg, hogy egyesek számára egy háziállat elvesztése ugyanolyan mély – ha nem még mélyebb – veszteség, mint egy emberi családtag elvesztése. És amikor ezeket az érzéseket érvénytelenítik, a gyászoló személy még magányosabbnak érezheti magát, mint valaha. Ezért lehet fontos egy olyan közösség, mint a kisállat gyászcsoportok. Ezek lehetővé teszik az emberek számára, hogy gyászukban megítélés nélkül haladjanak tovább.

Kisállat gyászcsoportok hazánkban is egyre nagyobb számban indulnak. Vannak jelenléti és online csoportok is. Ez utóbbiakhoz bárhonnan csatlakozhatunk. A gyászcsoportok biztonságos, ítélkezésmentes teret nyújtanak, ahol olyan emberekkel találkozhatunk, akik ugyanazon mennek keresztül mint mi. A gyászcsoportok általában rövid időre szerveződnek, és gyakran már az első pár ülés is elég, hogy a gyászolók jobban érezzék magukat. Ha a gyászban elakadás jelentkezik, akkor érdemes lehet gyászkísérésben jártas pszichológushoz fordulni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/support-groups-pet-grief?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8X0jCnRMKq; Kép: Photo by Ad Thiry: https://www.pexels.com/photo/white-dog-lying-down-on-floor-17835302/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...