Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan akadályozzuk meg, hogy a kutyánk ételt lopjon az asztalról, pultról?

Néhány gazdi nagyon furán néz, amikor felmerül, hogy egy kutya ételt lop az asztalról vagy a konyhapultról. Ugyanis sok kutyának esze ágában sincs ilyet tenni. Ők édes kiskutya szemekkel néznek és várják a lepattanót. Nem úgy, mint mások, akik számára a bútorok teteje nem képez lélektani határt, és éppen olyan otthonosan mozognak az asztal tetején mint a padlón. Szerencsére, nem kell aggódnunk, Victoria Stilwell gyakorlati tanácsaival véget vethetünk a zavaró viselkedésnek. A híres kutyaoktató három szinten megvalósítható ötletekkel segít.

Annak érdekében, hogy sikert érjünk el és biztosítsuk a kutya biztonságát is, sokkal reálisabb, ha a menedzsment és a kiképzési technikák keverékét használjuk. A kutyák opportunisták. Minél sikeresebbek abban, hogy ételt szerezzenek a konyhapultról vagy az asztalról, annál többet fognak próbálkozni.

Rövid távú megoldás:
Ha vendégek jönnek, és nem tudunk odafigyelni a kutyánkra, tegyük lehetetlenné, hogy a kisördög előbújjon belőle. A bébirácsok és a szobakennel (ha a kutya hozzá van szoktatva) segítségével a kutyát el tudjuk választani a csábító új vadászterülettől.
Hosszú távú megoldás:

A láthatatlan vonal tréningmódszer lényege, hogy egy képzeletbeli vonalat húzunk a padlón. A pult vagy az asztal körül, de alkalmazható ez a módszer az ágyra vagy kanapéra felmenés ellen is. A lényeg, hogy a kutya nem mehet a vonalon belülre. Ha a kutya megpróbálja átlépni a képzeletbeli vonalat, finoman akadályozzuk meg a testünkkel. Addig blokkoljuk, amíg újra a vonal mögé nem húzódik. Ha a vonal mögött marad, különböző időközönként jutalmazzuk meg őket. Ettől a területet pozitív helyként fogják látni. Időbe és türelembe telik, amíg a kutya megtanulja ezt. Ezért fontos, hogy akkor is folyamatosan blokkoljuk a hozzáférést, amikor nincs konkrét tréninghelyzet. Ez kezdetben szinte folyamatos  odafigyelést igényel.

High-tech eszközök

Mivel az asztalról lopkodás leginkább akkor történik, amikor senki sincs a közelben (a kutyák okosak!), igénybe vehetünk csúcstechnológiás megoldásokat is. Ilyen például a speciális kétirányú rádiós nyakörv, amely segítségével akár egy másik szobából is közvetlenül a kutya fülébe beszélhetsz.

1. lépés:
Tegyünk egy kis ételt a pultra, majd menjünk távolabb, de úgy, hogy a szemünk sarkából még rálássunk. Tégy úgy, mintha valami mást csinálnál, hogy a kutyád azt higgye, hogy a figyelmed nem rá irányul.

2. lépés:
Várd meg, hogy a kutyád odamenjen a pulthoz, és mielőtt felugrana, add ki a kérést (hagyd ott, nem szabad, stb.). Ha hátrál, dicsérd meg.

A gyakorlást alacsony értékű étellel kezdjük, majd nehezíthetünk egyre vonzóbb falatokkal. Ez a technika eleinte okozhat egy kis zavart, de kutyák hamarosan megtanulják, hogy a „a nagy testvér mindent lát”.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/countering-counter-surfing; Kép:Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/photo/couple-with-dog-in-kitchen-4680374/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...