Saját KB bal
Saját KB jobb

Bedugul a babád orra? Mit tudsz tenni?

A kisbabák születésük után sűrűn szenvednek orrdugulástól, sajnos a szülők nem minden esetben tudják, hogy miként cselekedjenek, hogyan nyúljanak hozzá a pici orrocskához. Ebben próbálunk most segítséget nyújtani.

Mit érdemes tudni a picik orrdugulásáról?

A kisbabák orrjárata nagyon szűk, a levegőben keringő portól képesek akár naponta többször is tüsszentésre, ilyenkor szó sincs betegségről, csak ők így tudnak megszabadulni az orrjáratban megrekedt porszemektől. Csecsemőkorban a babák még sűrűn veszik a levegőt szájon keresztül, ez önmagában még nem betegség jele.

Egy újszülött orrát még nagyon sok minden zavarhatja, legyen szó porról, szőrről, füstről vagy akár illatról, és innen nem kivétel egyetlen egy kozmetikai szer sem.

A csecsemőket többek között ezért is célszerű 6 hétig csak a közvetlen családjával hagyni összecsiszolódni, hisz az anyaméhben nem kellett semmilyen szagokkal találkoznia. Így elhagyva a biztonságot jelentő burkot, minden illat és szag a babának egy érzékbomba. Ami nekünk, felnőtt embereknek már fel sem tűnik, az neki mind-mind új dolog, például egy öblítő illata, egy tusfürdő illat – persze külön Anyáé és külön Apáé – az ételek illatai, a szülők reggeli kávéjának az illata, ami ugye valljuk be egy csecsemő mellett elengedhetetlen.

Reggeli készülődésnél akár egy hajlakk, egy izzadásgátló spray, parfüm vagy akár egy illatosító is sűrűbb tüsszentésre kényszerítheti a pici babákat. A felnőtt emberek számára veszélyes anyagok éppúgy károsak egy babának is, őket ezektől fokozottan kell védeni, mint például benzin- vagy festékszag. Ha orrdugulást tapasztalunk, érdemes átgondolni, hogy a fent felsoroltak közül találkozott-e valamelyikkel a baba.

Lehet valamit tenni?

Egyes orvosok szerint, ha más tünet nem áll fenn, akkor nem kell foglalkozni az eldugult babaorral. De a szülő akkor nyugodt, ha gyermeke orrjárata tiszta. Ezekre egész kicsi korban a különböző sóoldatok jelentenek megoldást, melyek bármelyik patikában beszerezhetőek, vénynélkül kaphatóak. Alkalmazásuk 1 hónapos kortól ajánlott, ennél kisebb babáknak nem kapható orrváladék lazító készítmény.

A tengervizes orrspray az orrba jutva fellazítja az ott megrekedt váladékot, ami ezután szabadon tud távozni. Amennyiben nem elegendő az, hogy hagyjuk szabadon távozni, különböző orrszívó berendezések állnak ma már a szülők rendelkezésére, ezek bármelyikével garantált lesz a teljes siker.

Száraz levegő esetén a párásítás is fontos. Megfelelő páratartalom mellett a csecsemő légzését teheted könnyebbé, és ha ez nem elegendő, akkor még mindig ott egy másik megoldás: egy párnával megemelheted a csecsemő fejét.

Amennyiben nem vagy híve az ilyen kicsi baba párnán való alvásának, akkor a kiságy fej felőli végének a megemelése is megoldást jelenthet. Az orrdugulás alapesetben veszélytelen a babára nézve, ám a saját magunk megnyugtatása miatt ezeket a trükköket bevethetjük.

Ha a babád egészsége kapcsán érdekel a védőoltás témája is, érdemes olvasgatni a Filteren összegyűjtött cikkeket!

 

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...