Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan fordítsuk előnyünkre a lakásvásárlást a téli időszakban?

A téli hónapok inkább a meleg szobába bekuckózásról vagy az év végi ünnepekről szólnak, nem pedig egy új lakás megvásárlásáról. Valljuk be, sokszor jogosan, hisz a legtöbben nem szeretnek télvíz idején költözködni, felújítani.

Viszont van pár olyan tényező, ami éppen ezen gondolatok miatt teheti számunkra előnyössé az ingatlan vásárlását vagy eladását. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miket érdemes ilyenkor figyelembe venni.

A RE/MAX Magyarország kínálatában sok az elérhető ingatlan, éppen ezek miatt is érdemes a téli szezonban körülnézni, mert így igazán előnyére fordíthatja az ajánlatok közötti válogatást ezeknek a hasznos tippeknek a segítsével.

Miért érdemes lakást vásárolni télen?

Kevesebb az érdeklődő, így jobb alkupozícióban lehet a vevő. Ez érthető, hisz az év végi ünnepek, az iskolaszezon közepe nem mindenki számára ideális a lakóhely-változtatásra. A téli ingatlanpiac lassulása miatt egyéb más szolgáltatások árai is csökkennek ebben az időszakban, melyek szorosan kapcsolódnak a lakásvásárláshoz. Ilyen lehet a költöztetés vagy a felújítási munka.

Gyorsabb a vásárláshoz, eladáshoz kapcsolódó hivatali ügyintézés az ügyvédeknél, hitelintézeteknél, hiszen kisebb a leterheltségük a téli szezonban. Az év végi céges bónuszok is ösztönzőleg hatnak a vevőkre, mivel könnyebb a foglaló, önrész kifizetése. 

Miért lehet előnyös a lakás eladása télen?

Ebben az esetben is kevesebb konkurenssel kell “megküzdeni” télen, hisz ilyenkor kevesebb a hirdető is. Ha optimális az eladási ár, gyorsabban és kedvezőbb feltételekkel adhatja el az ingatlanát.

A hidegben előtérbe kerül az ingatlanok energetikai besorolása. Amennyiben megfelelő szigetelés, jól záró nyílászárók vannak, akkor ezt feltétlenül érdemes kihangsúlyozni a hirdetésben. Sőt, egy hangulatos kandalló, jakuzzi vagy szauna is remek hívószó lehet a vásárlók számára ilyen időszakban.

Szerezzen komoly vevőket

A hidegben kevésbé mozdulnak ki az emberek otthonról. Azok, akik mégis elmennek egy lakást vagy házat személyesen megnézni a havas, latyakos, ködös időben is, azokat bizony komoly vevőként kell számontartani.

A melegebb nyári vagy tavaszi hónapok alatt heti 5-10 megtekintés is összejöhet lakásonként, akik közül sokan inkább csak úgynevezett lakásnéző turisták. Télen viszont tényleg csak azok mennek el az ingatlanokat megtekinteni, akiknek komoly vételi szándéka van. 

Mi jellemző a komoly vevőre?

A komoly vevő már hónapokkal előretekint, költözni szeretne, és nagyjából tudja is az időpontját. Felméri a piacot, ismeri az árakat. Hosszabb távra tervez az ingatlannal, annak a továbbértékesítésére, kiadására is gondol. A vétel és eladás időpontját figyelembe veszi az adóoptimalizálási szempontból. Akik télen vásárolnak, sok esetben költséget csökkentenek és nyereséget realizálnak, hisz egy cég esetében célszerűbb a céges bevételt elkölteni, mintsem osztalékként kivenni.

Ha további hasznos tanácsra lenne szüksége ingatlanvásárlás vagy éppen eladás esetén, keresse fel a RE/MAX Alfa ügynökét.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...