Saját KB bal
Saját KB jobb

A füldugulás lehetséges okai és kezelése

A füldugulás egy gyakran előforduló állapot, élete során valószínűleg mindenkit érint kisebb vagy nagyobb mértékben. Kialakulásának több oka lehet, és a kellemetlen érzéstől a komoly hallásvesztésig sokféleképpen jelenhet meg. Kezelése során elsődleges szempont a diszkomfort érzés megszüntetése és a nagyobb egészségügyi problémák megelőzése.

Lehetséges okok

A füldugulás kiváltó oka rendkívül sokféle lehet, azonban javasolt ezekkel minden esetben fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni, aki megfelelően diagnosztizálja, és kezeli a fennálló problémát. A Halom Medical Egészségközpont szakorvosai minden esetben jól felkészült és magas színvonalú ellátásban részesítik pácienseiket.

A fül természetes tisztulási folyamatának része a fülzsír felhalmozódása, ami túlzott mértékben is felhalmozódhat, ezzel elzárva a hallójáratot. Ugyanakkor többféle fertőzés esetén is előállhat olyan állapot, amikor a középfül vagy a külsőfül begyullad, és bedugul a fül. Allergia miatt is kialakulhat füldugulás, ebben az esetben az allergiás reakció miatti fokozottan termelődő váladék elérheti a fület is. 

Gyors nyomásváltozás esetén gyakori jelenség a füldugulás. Ez repülés vagy mélybe merülés esetén szokott előfordulni. Kisgyermekek esetén idegen test fülbe jutása zárhatja el a hallójáratot. Esetleg fülkürt diszfunkció is okozhat füldugulást. Ilyenkor az Eustach-kürt nem engedi kiegyenlítődni a fülben a nyomást, ami fülduguláshoz vezethet.

A füldugulás tünetei

A füldugulás lehetséges tünetei attól függően alakulnak ki, hogy mi az állapot kiváltó oka. A leggyakrabban a tompa vagy csökkent hallás fordul elő. Ehhez társulhat nyomásérzés a fülben. Esetenként fájdalmat vagy kellemetlen érzést okozhat. 

Sok esetben zúgás vagy csengés tapasztalható a fülben, melyet tinnitusnak nevezünk. Súlyosabb esetben egyensúlyzavarok és szédülés is kialakulhat a füldugulás következtében.

A füldugulás lehetséges kezelési módjai

A kezelés minden esetben a kiváltó októl függ, de létezik néhány általános kezelési módszer. Ezeket vesszük most sorra.

A fülzsír okozta dugulást annak eltávolításával könnyen lehet kezelni. Erre használhatunk gyógyszertárban vásárolható fülcseppet, vagy kérhetünk orvosi segítséget is, ahol a szakorvos kimossa a páciens fülét. Fertőzések esetén gyógyszerekkel lehet kezelni a problémát. Bakteriális fertőzésnél rendszerint antibiotikumot ír fel az orvos, vírusos eredetűnél pedig antivirális szert.

Allergia esetén antihisztaminok segíthetnek, idegen test által keletkezett füldugulás esetén az idegen test eltávolítása oldja meg a fennálló helyzetet. Nyomáskiegyenlítődés miatti füldugulásnál pedig például rágózás, nyelés vagy speciális manőverek nyújthatnak megoldást. A füldugulás sok kellemetlenséget okozhat, ugyanakkor jól lehet kezelni. Figyeljünk testünk jelzéseire, és időben kérjünk orvosi segítséget!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...