Saját KB bal
Saját KB jobb

Bemutatjuk, hogyan kell a gipszkartont glettelni!

A falak festése komplex feladat, amelynek kihagyhatatlan, idő- és munkaigényes része a felület előkészítése, azon belül az egyenletességet és simaságot biztosító glettelés, illetve az alapozás. 

A festés házilag is viszonylag egyszerűen elvégezhető, ahogyan az elsőre ijesztőnek tűnő glettelés is, bár utóbbi valamivel több szakértelmet kíván. Arra biztatunk, ne ijedj meg a feladattól, hiszen nem ördöngösség, kis odafigyeléssel és a MesterekFutára vakolóanyag kínálatából beszerzett jó minőségű anyagok, valamint a megfelelő szerszámok és technika birtokában nagyszerű munkát végezhetsz! Cikkünkben a gipszkarton falak gletteléséről lesz szó, tarts velünk!

Az előkészítésen sok múlik

Annak érdekében, hogy a festés szép és tartós legyen, a fal kisebb-nagyobb hibáit azt megelőzően javítani kell, hiszen csak az egyenletes és sima felületen történő festés adhat jó eredményt. A nagyobb hibákat, mélyebb lyukakat és repedéseket vakolással, míg a felületi sérüléseket gletteléssel javíthatjuk. A gipszkarton falak esetében egyszerűbb dolgunk van, hiszen ezek eleve mindkét oldalukon sima felülettel rendelkeznek, így csak az illesztéseknél és a csavaroknál szükséges glettelni.

 

Vakolás után „telibe kell glettelni” a falat, és csak azt követően keríthetünk sort a festésre. Világítsuk meg lámpával a simítandó felületet, hogy jól lássuk az egyenetlenségeket, és a javítást addig végezzük, amíg tökéletesen sima és egysíkú nem lesz a felület!

Hogyan gletteljünk?

Fontos, hogy a célnak és a felületnek megfelelő anyagokat és szerszámokat válasszunk, és pontosan betartsuk a gyártók előírásait! Számoljuk ki előre, hogy mennyi anyagra lesz szükségünk, ne munka közben kelljen anyagért rohangálni! A por alakú, zsákos kiszerelésű glettanyagot az előírt mennyiségű vízzel kell simára keverni, majd azonnal használni. Vásárolhatunk azonban felhasználásra kész vödrös kiszerelésű glettanyagot is. 

A glettelés porral jár, ezért mielőtt belekezdenénk, terítsük le a padlót és az esetlegesen bent maradt berendezéseket! Első lépésben tisztítsuk meg, portalanítsuk és zsírtalanítsuk a falat, és csak teljesen száraz falon kezdjük meg a simítást. Kis felület glettelése esetén glettvasra kenjük fel az anyagot, majd erről vigyük fel spaklival. Ha viszont az egész felületet gletteljük, azt a falon is eldolgozhatjuk, de arra figyeljünk, hogy kb. 1 óránk van az eldolgozásra, így ennek megfelelő mennyiséget vigyünk csak fel!

24 óra száradást követően csiszoljuk át kézi csiszolóval, csiszolópapírral vagy csiszológéppel a felületet, majd portalanítás után következhet a festés!

Gipszkarton glettelése

Az alaplépések ugyanazok, azonban figyeljünk arra, hogy az építőlemezekhez való anyagot válasszuk, illetve a repedések megakadályozására alkalmazzunk üvegszövet hálót. 

Az illesztések simítását végezzük először, ezt követően helyezzük rá az üvegszövet hálót, vágjuk méretre, majd húzzuk át egy újabb vékony réteg glettanyaggal. A csavarok se maradjanak ki, és figyeljünk rá, hogy a fal síkjában maradjunk!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...