Saját KB bal
Saját KB jobb

Pihenési lehetőségek a Kis-Balatonnál

Aki olvasta ifjúkorában a Tüskevárat, bizonyára álmodozott már arról, hogy egyszer maga is a Kis-Balatonnál nyaraljon, ne legyen ez kizárólag a mi Tutajos barátunk kiváltsága.

No, de nem is kell, hogy ez az ötlet csak egy tűnő ábránd maradjon, hiszen ez a különleges atmoszférával bíró vidék kiválóan alkalmas helyszín a pihenésre, feltöltődésre.

Ha a karos-spa.hu kis-balatoni szálláshelyén vendégeskedik, csendes környezetben, gyönyörű vizek megnyugtató közelségében, zöld ligetekben sétálgatva tölheti fel az energiatartalékait. Friss levegő és autentikus természet, mi kellhet még a tökéletes kikapcsolódáshoz?

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Zalakarosról is könnyen megközelíthető, páratlan kikapcsolódási lehetőségeket kínáló komplexum – utánozhatatlan környezetben.

Kányavári-sziget, Bivalyrezervátum

Ez a terület jellemzően alacsony fekvésű és mocsaras, nem ritkák a Kányavári-szigethez hasonló üledékes homokképződmények, melyek csak pár méterre emelkednek ki a vízfelszínből, átlagos szélességük pedig alig éri el a száz métert. Az egész sziget parkosított, sétautak, pihenők és sportpályák tarkítják, de a horgászokat is remek horgászhelyek várják a partszegélyi nádasba ékelten.

A kápolnapusztai bivalyrezervátumban több mint 150 bivaly él, egy impozáns szürkemarhacsordával osztozva a területen. Az állatokat megfigyelőhelyekről szemlélhetik a látogatók távcsöveken keresztül, melyek segítségével a környék népes ürgepopulációjának életébe is betekintést nyerhetnek a türelmesen fürkészők.

Az egész rezervátum egy másfél kilométeres, kiépített sétaúton kényelmesen bejárható, a fogadóépületben berendezett tárlatot végigjárva pedig a hagyományos bivalytartás eszközeivel, illetve a Kis-Balaton élővilágával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Vörsi tájház

A talpasház a két évszázaddal ezelőtti népi építészet egyik jellegzetes példája a környéken, a vörsi tájháznak is egy ilyen különleges épület ad otthont. Ma már múzeumként működik, a környék hajdani mindennapjait, a sásszedők, nádaratók hajdan volt életét ismerhetik meg, akik meglátogatják.

Fekete István-emlékhely

A Fekete István-emlékhelyet csak szakképzett vezető kíséretében lehet meglátogatni. A túra nagy része, vagyis három kilométer, saját gépjárművel is megtehető, innen rövid gyaloglással lehet eljutni a tájat az örökkévalóságnak megőrző író emlékhelyéig.

Maga az út is rendkívül izgalmas, hiszen a vezető részletesen bemutatja a helyi élővilág nevezetes képviselőit, a Zala folyót, illetve a táj- és kultúrtörténet érdekességeit is összefoglalja.

Ez után lehet megnézni a Fekete István-emlékszobát, valamint a Kis-Balatont bemutató tárlatot. Az emlékház mellett álló Matula kunyhóban pedig a híres regényben találjuk magunkat hirtelen, és azonnal visszaköszön boldog ifjúságunk messzeringó világa.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...