Saját KB bal
Saját KB jobb

Álláskeresési tippek Szekszárdiaknak

Számtalan okból lehet aktuális az álláskeresés: szeretnénk jobb helyet találni a meglévőnél, esetleg megszűnt a munkahelyünk, vagy elköltöztünk és nem tudjuk vállalni az ingázást. Ez azonban nem mindig megy úgy mint a karikacsapás, ezért hoztunk néhány tippet, hogyan lehet növelni az esélyeket arra, hogy minél hamarabb megtaláljuk az ideális munkahelyet.

Kitartó keresés

Magától értetődőnek tűnik, de amikor benne vagyunk a közepében és borús gondolatok gyűlnek a fejünkben, nehéz reményteljesnek látni a jövőt. A hangsúly a kitartáson van. Látogassunk meg különféle álláskereső oldalakat, Szekszárdiaknak például itt a Szekszárdállás oldala: Állások, munkák, szakmák, munkahelyek: Szekszárd. Ezen az oldalon nemcsak a hirdetéseket találjuk meg, hanem hasznos, helyi szinten fontos tudnivalókról is olvashatunk. 

A másik módja a keresésnek, ha feliratkozunk több hírlevélre, e-mailben azonnal olvashatjuk a legújabb hirdetéseket. Lehetőség van csak egy-egy általunk kiválasztott kategória új hirdetéseit bejelölni, de lehet kérni azt is, hogy minden új feltöltött pályázatról tudomást szerezzünk.

Vissza az iskolapadba

Az álláskeresés időszakát fel lehet használni a tanulásra is, hiszen nagyobb tudással könnyebb munkát találni is. Választhatunk intenzív nyelvi képzést és letehetjük a nyelvvizsgát, vagy éppen némi utánajárással felfedezhetjük mi számít jelenleg hiányszakmának. 

Jellemzően ilyen például műszaki szegmensből a hegesztő, szerszámkészítő,  az egészségügy területéről az ápoló, az élelmiszergyártásból a pék és a cukrász. IT vonalon nincsen elég szoftverfejlesztő, ezért ha megtanulunk egy programozási nyelvet, sok új kapu megnyílik.

A képzések javarészt két évesek, és sokuk teljesen ingyenes, mivel az első két szakma tanulását az állam támogatja. A tanulást elkezdeni alapfokú (általános iskolai bizonyítvánnyal) vagy középfokú (érettségi bizonyítvánnyal) lehet.

Nem megszokott lehetőségek számbavétele

Egy hosszabb munkakeresési időszakban fontos az is, hogy legyen elég idő a tervezésre, a komoly és felelősségteljes döntések meghozatalára. Például ilyen döntés lehet, hogy nem alkalmazottként folytatjuk karrierünket, hanem mint vállalkozó. 

Nem bonyolult az egyéni vállalkozói “igazolvány” kiváltása (ma már ez nincs is, csak egy hivatalos iratot kapunk a vállalkozás létrejöttéről) és kedvező adózási lehetőségek közül választhatunk. Kipróbálhatjuk a szabadúszó életformát is, akár külföldre is utazhatunk és onnan építhetjük hazai karrierünket. 

Dönthetünk arról, hogy felhagyunk eddigi foglalkozásunkkal és valami egészen másban próbáljuk ki magunkat. Merész elhatározások ezek, amik megfoganhatnak akár egy kellemetlen, negatív tapasztalatokkal tűzdelt munkahelykeresős időszakban is. 

Ezzel a néhány példával arra szerettünk volna rávilágítani, hogy kitartással, jó döntések meghozatalával és naprakész, új tudással megtalálhatjuk az igényeinkhez leginkább passzoló munkát.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...