Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan és mikor szükséges csillapítani a lázat?

Az egészséges ember átlagos testhőmérséklete 36,5 Celsius fok, ennek könnyen utána tudunk járni különböző típusú hőmérők segítségével. A hagyományos lázmérők is népszerűek, ám ezek már nem tartalmazhatnak higanyt, mivel ez az anyag be van tiltva. Digitális hőmérőkkel is pontos eredményeket kaphatunk, amelyek használhatók hónaljban, végbélben vagy szájban, illetve léteznek fül- és homlokhőmérők is. 

Az érintés nélküli infravörös hőmérő is elterjedt, ezek higiénikusak, mivel nem érintkeznek a testfelülettel. Hasznosak, amikor sok embert kell megvizsgálni egymás után, mert nem megy az idő a fertőtlenítéssel, valamint kisbabák és gyermekek lázmérése esetén is praktikus. Főleg éjjel, amikor jó esetben alszanak, de szeretnénk tudni, hogy nem lázasak-e. 

A Patikatt.hu láz- és fájdalomcsillapítói segítségünkre lehetnek a bajban, de nézzük meg, hogy mikor is van szükség rájuk!

Mi a láz és mikor kell lázcsillapító?

Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet meghaladja a 37,5 Celsius fokot, gyermekek esetében a 38-at. Ha fáradtságot, illetve fájdalmakat, rossz közérzetet is tapasztalunk, akkor szükséges a lázcsillapítók alkalmazása. 

Ha nem jár együtt ezekkel a tünetekkel a lázas állapot, akkor nem szerencsés elnyomni, mert a láz valójában a szervezet természetes védekező mechanizmusa a kórokozók legyőzése érdekében. Ilyenkor a test megemeli a saját hőmérsékletét, hogy elpusztítsa a vírusokat és a baktériumokat. 

Idős emberek esetén vagy súlyos alapbetegség fennállása mellett azonban nem szükségszerű betartani ezt a szabályt, mert nekik veszélyesebb lehet a lázas állapot. Gyermekeknél fokozatosan csillapítsuk a lázat, amennyiben indokolt, és ne vigyük túlzásba a lázcsillapító szerek adagolását.

Mit tehetünk a lázas ember érdekében?

Ilyenkor a beteg mindig több folyadékot veszít, mint egészséges állapotban, úgyhogy elengedhetetlen a fokozott folyadékbevitel. Erre különösen figyeljünk gyermekek és idősek gondozása során, mivel ők hajlamosabbak a gyors kiszáradásra, ami kórházi kezeléshez is vezethet.

Mivel a lázas ember többnyire fázik, ezért sokan úgy próbálják ellensúlyozni, hogy betakarják, vagy túlöltöztetik a beteget. Ilyen esetben azonban hagyni kell, hogy a test magától ki tudjon hűlni, tehát akkor is ki kell takarni, ha vacog, bármilyen kegyetlenül is hangzik.

A lázcsillapító készítmények szakszerű alkalmazása 

Elengedhetetlen, hogy mindig elolvassuk a gyógyszerek használati utasítását, ha lehetőségünk van, kérjük ki a gyógyszerész tanácsait is. A gyógyszerek nem megfelelő alkalmazásával sok kárt okozhatunk. 

A vény nélkül kapható lázcsillapítók sok esetben ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így mindig szükséges ezekre odafigyelni. Célszerű kétféle lázcsillapítót is otthon tartani, de különböző hatóanyag-tartalmúakat. Ezeket kombinálhatjuk, de mindig a leírásnak megfelelően.

Ha néhány nap alatt nem múlik el a lázas állapot, esetleg súlyosbodik, vagy lázgörcs lép fel, akkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...