Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit érdemes tudni a színelmélet kapcsán?

A makettezés során alkalmazandó eljárások és technikák többsége a művészeti világból lettek beemelve. Ennek okán érdemes egy kicsit tisztában lennünk a színelmélet alapjaival, hiszen ezt a tudást felhasználhatjuk a gyönyörű példányok megalkotásánál. 

A színek és a makettezés

Annak érdekében, hogy minél realisztikusabb hasonmások születhessenek, néhány alapfelszerelés beszerzésére szükségünk lesz. Ilyenek például az alapozófestékek, effektek, hígítók, melyek a Modellfutár makettkiegészítők szekciójából elérhetőek. Itt számos létfontosságú kelléket és alapanyagot megtalálunk. 

A nélkülözhetetlen eszközök előkészítésén túl nem árthat egy kis elméleti tudás a színek kapcsán. A mintapéldányok összeállításának alapfolyamatai mellett jelentős a szerepe a festési módoknak, hiszen a színek által kelthetők életre a csodás miniatűrök. 

A tárgyak és eszközök különféle mértékben képesek elnyelni a rájuk eső fényt, ezt pedig bizonyos mértékben visszaverik. A színek más-más tulajdonságokkal bírnak, ezek a jellemzők pedig a telítettség, a színezet, a világosság és az árnyalat. Ezeknek ismerete nagy előnyt jelenthet a makettfestés folyamatában.

Ismerkedjünk meg a színek tulajdonságaival!

A színezet tulajdonképpen a szín nevével azonos, mint például kék, sárga. A fekete és a fehér afféle színtelen színként tartható nyilván. 

A telítettség, vagyis a szaturáció annak függvénye, hogy mennyi szürke található az adott színben, minél kevesebb szürkét tartalmaz, annál élénkebb, tehát telítettebb. Míg a fakó, halvány színekben több a szürke komponens, ezt a tudást például kihasználhatjuk a fakítás során. 

Beszélnünk kell a világossági értékről is, mely a tér és tárgyak észlelésénél lényeges, a makettezésnél pedig a fény-árnyék hatások miatt érdemes egy kicsit tisztában lennünk vele. 

Megkülönböztetünk hideg és meleg színeket, a pirosat például a meleg színek közé soroljuk, a kék pedig a hideg csoportot erősíti. 

Az árnyalat informál a szín világosságáról, telítettségéről, tehát hogy hideg vagy meleg színcsoportba tartozik, illetve a felületi tulajdonságairól, vagyis matt vagy fényes felületű. 

Türelem és gyakorlás a szebb eredményekért

A makettfestésben a gyakorlás során tudunk kellő rutint szerezni, természetesen az elméleti alapokkal is érdemes tisztában lenni. Minél több tapasztalatot gyűjtünk, annál jobb eredményekkel számolhatunk. A színek és az egyedi effektek révén válnak igazán realisztikussá gondosan összeállított példányaink. Ezen a ponton már nem látszódnak játéknak, teljesen élethű megjelenéssel követik a valóságbeli minden jellegzetességét. Célszerű kitapaszatalni a különféle festési módokat, szórópisztolyosat és ecseteset egyaránt, ahogyan a festéktípusok megismerése is elengedhetetlen a tanulás során. 

A kézügyesség és a rutin mellett a tervezésen is sok múlik, különösen az egyedi hatások kapcsán. Ismernünk kell az adott jármű felhasználási körét, illetve az őt érő környezeti behatásokat, így lehet igazán élethű alkotásokat létrehozni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...