Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit kell tudni a hagyományos ablak méreteiről?

A társasházi ablakok cseréjekor általában egyszerű dolga van a megrendelőnek, hiszen általában ezeknél az ingatlanoknál úgynevezett sztenderd méretek a mérvadóak. A szabvány nagyságú keretek között is akadnak szélesebbek, magasabbak, így biztos, hogy megtalálja a régi helyére pontosan illeszkedő új darabot.

Természetesen a családiház-tulajdonosok is kérhetnek hagyományos méretű ablakokat, azonban nekik több a lehetőségük az egyedi igények megvalósítására. 

A pontos méret még ebben az esetben is fontos

Amikor egy ablak méretéről beszélünk, két fontos dolgot kell szem előtt tartani. Az egyik, hogy az első szám a nyílászáró szélességét mutatja centiméterben, a második pedig a magasságát. Ez a méret mindig a tokra vonatkozik, nem pedig a szárnyakra. Amikor az új ablakokra vonatkozóan kér árajánlatot, akkor úgy kell megadnia a régi ablak méreteit, hogy a tok szélességét és magasságát adja meg. 

Sokszor ez problémás, ha körbe van burkolva a nyílászáró, ilyenkor kérheti szakember segítségét. Az RS Ablak műanyag nyílászáró gyártással és beépítéssel foglalkozik évek óta, bátran kérjen tőlük helyszíni felmérést és árajánlatot. Ez azért is fontos, mert ha utólag derül ki, hogy nem jó méretek lettek megadva, akkor már nem biztos, hogy lehet javítani a hibát, de ha igen, abban az esetben biztosan drágítani fogja a költségeket.

Ezek a sztenderd ablakméretek

Az alapablak méret a 60*60 cm, ez elérhető 90, 120, 150 cm magasságban is. A 90 cm széles kapható 60, 120, 150 cm magasságban, a 120 cm széles 60, 120 és 150 cm magas kivitelben, míg a 150 cm és a 180 cm széles csak 150 cm magas verzióban kérhető. Nyitási módjukat tekintve általában mind előfordul nyíló, bukó-nyíló, bukó vagy fix formában. A 120 cm-nél szélesebb darabokat érdemesebb kétszárnyú kivitelben megrendelni. 

Hőszigetelés

A nagy üvegfelület a gyenge pontja a hőszigetelésnek. Szerencsére a fejlett technológiának köszönhetően ma már a nagy üvegezésű műanyag ablakok sem vetik vissza az energiahatékonyságot, így bátran választhat ezek közül is. Így is rengeteg kérdést kell megválaszolnia, amíg megtalálja a legideálisabb termékeket: szükség van-e gyerekzárra, légbevezető nyílásra, merre nyíljon, rendelkezzen-e résszellőző funkcióval, egyszárnyú legyen-e vagy többszárnyú, stb. 

Egyedi ablakok

A sztenderd méretektől el is lehet térni, ha a feltételek adottak hozzá. Így valóban a saját elképzeléseit valósíthatja meg. Ezeknek a legyártása semmivel sem hosszabb folyamat, mint a hagyományos ablak elkészítése. Mivel jó esetben hosszú évtizedekig fogja a családot kiszolgálni a nyílászáró, fontos, hogy örömét lelje benne, és akár plusz védelmet nyújtson otthonának. 

Látogasson el az RS Ablak weboldalára, és állítsa össze a listáját, hogy mi mindent vár el jövőbeni ablakaitól. Ha bármelyik pontnál elbizonytalanodik, kérje nyugodtan szakember segítségét. 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...