Saját KB bal
Saját KB jobb

A bél egészségének javítása kontra helyreállítása

Hajlamosak vagyunk a „javítás” és a „helyreállítás” szavakat felcserélve használni, amikor bélrendszerünk egészségére utalunk, de valójában nagy különbség van a kettő között.

Rövid időn belül javíthatjuk a bélrendszerünket, és csökkenthetjük a puffadást és a gázképződést, ha probiotikus ételeket fogyasztunk vagy étrend-kiegészítőket szedünk, amelyek megszüntetik a kellemetlen érzések forrását.

A bélrendszer egészségének helyreállítása, akárcsak egy erős antibiotikum kúra után, hosszabb folyamatot ölel fel. Mivel a jótékony baktériumok kényes rendszerének újraegyensúlyozása a bélrendszerben nem megy egyik napról a másikra. 

Belek egészségének javítása természetes módon

Sajnos ez a dolog nem úgy működik, hogy csak csettintünk, és egy csapásra helyrejön a bélrendszerünk. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bele kell törődni azokba a kellemetlenségekbe, amik nap mint nap kínoznak minket. 

Bár a gázképződés és a puffadás gyorsan kiküszöbölhetők, a bélflóránk egészségének hosszú távú javítása bizony megköveteli, hogy proaktív módon változtassunk az életmódunkon – például az alábbiakban leírtakkal.

Csökkentsük a stresszt!

Az agy közvetlenül kapcsolódik a bélrendszerhez – olyannyira, hogy a tudósok gyakran „második agyunknak” nevezik. A kutatások azt mutatják, hogy valójában több idegsejt van a gyomrunkban, mint a gerincvelőben. Így a stressz nemcsak a mentális egészségünkre van hatással, mivel könnyedén kibillenthet a neuronok által befolyásolt számos, a bélrendszerünkben előforduló funkciót, mint a nyelés vagy az emésztés. 

Bár tudjuk, hogy a mai világban nem a legegyszerűbb feladat kiiktatni a stresszt az életünkből, de azért érdemes megpróbálni enyhíteni ezeket az aggodalmakat például jógával vagy meditációval. 

Prebiotikus rostot tartalmazó ételek fogyasztása

A rostok egyedülállóan kötődnek bélrendszerünk egészségéhez. A hagymában, fokhagymában és spárgában található rostok prebiotikumok, ami azt jelenti, hogy segítik a jó baktériumok „táplálását”, így azok a bélben szaporodva csökkentik a gyulladást.

De nem csak ilyen módon juttathatunk prebiotikumot a szervezetünkbe. Fogyaszthatjuk még emellett az acitvé FiberShake bélflórabarát rost shake-jét, amit azért alkottak meg, hogy segítsék az egészségtudatos életmódot élőket. 

Együnk fermentált ételeket! 

Próbáljunk meg napi szinten legalább egy adag fermentált ételt, például kimchit, joghurtot, savanyú káposztát és kefirt beépíteni az étrendünkbe, mivel ezek probiotikumokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek kiegyensúlyozni a jó-rossz baktériumok egyensúlyát a bélrendszerben.

Rendszeres testmozgás

Valószínűleg már tudjuk, hogy az edzés – legyen az jóga vagy futás – jó hatással lehet az általános mentális és fizikai egészségre, de azt sokan közülünk nem tudják, hogy a beleinket is pozitívan befolyásolhatja.

Tanulmányok szerint a testmozgás növelheti a jó baktériumok mennyiségét és javíthatja a bél mikroflórájának változatosságát.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...