Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan válasszuk ki a megfelelő lepedőt?

Nem egyszerű belegondolni, de tulajdonképpen életünk egyharmadát az ágyunkban töltjük. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen textíliák között tesszük mindezt. Bőrünk érintkezik ezekkel az anyagokkal és az, hogy testileg és szellemileg is kipihenten ébredhetünk, sokban összefügg azzal, hogy hogyan töltjük az alvásra szánt időt.

Mi a lepedő szerepe az alvásban?

Annak érdekében, hogy komfortos körülmények között töltsük el az időt a hálószobában, kiemelten fontos szerepe van a lepedőnek. Az, hogy minőségi textilből készült lepedőt válasszunk, éppen olyan fontos, mint az ágyneműhuzatok anyaga. Éjszakai kényelmedet egyértelműen az fogja szolgálni, hogyha minőségi termékekkel veszed magadat körül. A színek és a mintázat nem minden, ne hanyagold el annak feltérképezését sem, hogy milyen anyagból készült terméket választasz.

Az a jó lepedő, ami tökéletesen puha és sima akkor is, hogyha nem vasaltad ki. Általános elvárás a megfelelő lepedővel kapcsolatban, hogy azt ne kelljen vasalni, hiszen ez rengeteg időt és energiát vesz el tőlünk. Kialakítását tekintve a Gyerek-ágyneműnél kapható gumis lepedők azok, amik a legpraktikusabbak, hiszen felhelyezésük nagyon egyszerű, és ugyanazt a hatást érhetjük el, mintha órákig vasaltuk volna simára az anyagot.

Fontos a megfelelő nedvszívó képesség

Szintén fontos ismérve a tökéletes lepedőnek, hogy megfelelő nedvszívó képességgel rendelkezik. Ezt alapvetően a lepedő alapanyaga fogja meghatározni, de a pihentető alváshoz sokban hozzájárul, hogyha ilyet választasz. Tisztában kell lenned azzal, hogy milyen anyagok azok, amikben szívesen alszol te és a gyermeked, például a flanelt vagy a jerseyt részesíted-e előnyben, esetleg számodra a frottír vagy a szatén az, ami kényelmes.

Figyelembe kell venni azt is, hogy mekkora az ágy mérete, milyen fekvőfelülethez, illetve milyen kialakítású matrachoz választod a lepedőt. Normál méretű gyerekágyak esetében is előfordul például, hogy nem egy, hanem két matrac használatával van kialakítva a fekvőfelület. Ilyen esetben érdemes a lepedőket is matraconként felhelyezni és ennek megfelelően választani a méretet is.

Milyen hibákat véthetsz a lepedő választásánál?

A méret megválasztása egy nagyon fontos szempont. Sok esetben hajlamosak vagyunk jóval nagyobb méretűt választani, mint amire valóban szükségünk lenne. Ez teljesen felesleges, hiszen a megfelelő méretet könnyebb felhelyezni, és nem fog kitüremkedni sem az ágy oldalán, szépen rendezhetjük a matrac alá azt.

Mivel a matracok mérete jellemzően szabványos, így a lepedőválasztás sem rejt túl sok bonyodalmat. A termékleírásokban, illetve a csomagolásokon jellemzően azt tüntetik fel, hogy milyen fekvőfelülethez ajánlott az adott termék. Így könnyedén kiválaszthatod a matrachoz passzoló lepedőméretet, de ha bizonytalan vagy, akkor inkább kérj segítséget szakemberektől.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...