Saját KB bal
Saját KB jobb

Jó tanácsok a hálózsák kiválasztásához

Nem ritka dolog túrázni télen sem. Persze elsősorban a nyári időszakban kerekedünk fel, hogy világot lássunk, de a többi évszakban is lehet kirándulni. Ha hosszú útra indulunk, mindenképp szükségünk lesz egy hálózsákra. Ennek kiválasztásához adunk jó tanácsokat.

A hálózsákok fajtái

Ma már rengeteg fajta hálózsák kapható a boltokban, így érdemes tájékozódni a formájukról, töltetükről, méretükről a vásárlás előtt. Nem mindegy, hogy férfinak, nőnek vagy gyereknek akarunk új hálózsákot venni, és az sem, milyen gyakran lesz használatban.

A hálózsák típusának a kiválasztását nemcsak a nem befolyásolhatja, hanem az is, hogy milyen évszakban kirándulunk a legtöbbet. Az egyévszakos hálózsákok a legelterjedtebbek a piacon, ezek nyáron nyújtanak védelmet a hideg ellen. A két- vagy háromévszakos hálózsákot kora tavasztól késő őszig lehet használni. A legmelegebbek az ötévszakos hálózsákok, ezek akár -20 fokban is jó melegen tartanak. 

Legyen teljesen egyedi a hálózsákod!

Ha szeretnél egyedi mintázatú hálózsákot magadnak, mindenképp nézz szét az Ajándéktárgyközpont szabadidős termékei között, mert itt emblémázható, hasznos dolgokat találsz! Egy hordozó táskával ellátott, paplanná is alakítható hálózsákra transzfernyomással és direkt transzfernyomással is kérhető logó, felirat.

A hálózsák formája 

A hálózsákok formájáról is érdemes szót ejtenünk. Alapvetően háromféle létezik: a múmia, a fél-múmia és a négyszögletes. Tapasztalt kirándulók jól ismerik ezeket.

A múmia hálózsák lefelé szűkül, a lábaknak kevés hely jut kinyújtózni. Felül kapucni található ezeken a termékeken. Előnyük, hogy jól tartják a hőt, sem az alsó végtagok, sem a fejünk nem fog fázni, ha ebben alszunk. Ráadásul könnyen összehajthatók: hátizsákos túrára ideálisak.

A fél-múmia zsákok alul szélesebbek, de kevésbé jól melegítik ezáltal a lábunkat. 

A legismertebbek a négyszögletes hálózsákok, melyek takaróvá is kihajthatók. Oldalukon cipzár van, egyszerűbb belebújni ezekbe. Hátrányuk, hogy ezek tartják legkevésbé a hőt, és mivel nehezebbek is a többinél, inkább autós utazásokhoz vigyünk magunkkal ilyet.

A hálózsák töltete

A hálózsák melegítő hatása a töltettől függ. A legmelegebbek – így télen igen hasznosak – a tollal töltött zsákok. Ezek természetes töltetek: kacsa- vagy libatollból készítik őket. Száraz idő esetén használhatók, ám ha nedvesség éri őket, elvesztik szigetelőképességüket, ezért vízálló huzatot is szoktak mellé kínálni. Hegymászók számára kötelező darab!

Akik az olcsóbb megoldást keresik, válasszanak szintetikus anyaggal töltött hálózsákokat! Kényelmesebb, könnyebben kezelhető megoldás ez: a mosása, tisztítása egyszerűbb, mint a tollal töltött hálózsákoké. Általában poliészter anyag van a belsejükben, s bár ez nem annyira hőtartó, mint a toll, mégis jó szolgálatot tesz kempingezés, túrázás vagy fesztiválozás során.

Amire még célszerű figyelni, az a hálózsák tömöríthetősége. Hátizsákos kirándulásra minél kisebbre összehajtható, könnyű darabot vigyünk magunkkal!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...