Saját KB bal
Saját KB jobb

Digitális faktoring a szállítmányozásban, fuvarozásban

A szállítmányozás, fuvarozás a megbízások gyors, pontos és biztonságos teljesítését követeli meg, aminek alapja, hogy rendelkezésre álljon az az összeg, ami a munkabérek kifizetésére, a járművek üzemeltetésére és a logisztikai folyamatokhoz nélkülözhetetlen.

A szállítmányozási iparágban gyakori, hogy a speditőrök bizományba szállítják az árut, és az ellenértékéről a számlát csak a teljesítést követően állítják ki, így a tényleges teljesítés és a számla kifizetése között akár 90 nap is eltelhet, ami a fuvarozó cégnek komoly likviditási nehézségeket okozhat.

Cash flow hiány kezelése faktorálással

A felhalmozódó kintlévőségek a cég likviditását veszélyeztethetik, ezért a fizetésképtelenség elkerülésére valamilyen finanszírozási megoldást kell találni. A bankhitel költségessége, ügyintézési lassúsága, bonyolultsága miatt nem biztos, hogy ilyen esetekben a legjobb megoldás, ráadásul a hitelkamat tovább rontja a cash flow-t. Azonfelül a pénzügyileg kevésbé stabil, valamint kezdő vállalkozások számára gyakran nem is folyósítják. 

Ekkor lehet működőképes megoldás a faktoring finanszírozás, ami a vevőkövetelések azonnali pénzre váltását jelenti. Az eladó meghatározott faktoring díj fejében áruházza a faktorra a még le nem járt, aktív számlaköveteléseket, amelyek ellenértékének 80-90%-át azonnal megkapja. A vevő a fizetési határidő lejártakor a faktornak fizet, aki az előre meghatározott költségek levonása után a maradék összeget átutalja az eladónak. Ez tehát egy háromszereplős ügylet.

A faktorálás által az eladó hamarabb jut a pénzéhez, és azt arra fordítja, amire szeretné. 

Hogyan növelhető digitális faktoring révén a faktoring finanszírozás előnye?

A hagyományos faktorálás esetén a számlakövetelések benyújtását követően 3-4 nap múlva juthat pénzéhez a fuvarozó, míg a digitális faktoring azonnali, 24 órán belüli kifizetést biztosít. 

További előnye még ennek a finanszírozási formának, hogy a teljes ügylet a kérelem benyújtásától a faktorálásig gombnyomásra működtethető, 100%-ban online. Gyors, egyszerű és átlátható folyamat, amely rugalmas finanszírozási keretet biztosít előre meghatározott költségek mellett. A FlexiBill digitális faktoring szolgáltatása a lassan fizető vevőkkel rendelkező, a kezdő, valamint a gyorsan növekvő vállalkozások finanszírozási megoldása.

Transzport faktoring

A szállítmányozási faktoring kimondottan a szállítmányozás területén használt, hatékony finanszírozási forma, amely előnyei ellenére még kevésbé elterjedt hazánkban, noha évtizedek óta létező megoldás.

A vállalkozás működéséhez és növekedéséhez forgótőkére van szükség, amely saját forrásokból és külső finanszírozásból egyaránt fedezhető. Amennyiben a szállítmányozó a bizományosi fuvarozás és a késői fizetés miatt nem jut időben pénzhez, az komoly likviditási problémákat okozhat, amelyet a nehézség megoldására alkalmazott hitel felvétele tovább növelhet. A transzport faktoring azonban megoldást kínálhat erre a problémára.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...