Saját KB bal
Saját KB jobb

A széklettartási problémáról röviden

“A székelés a napi rutin része, a széklettartási probléma rám nem jellemző” – ha Ön el tudja mondani őszintén ezt a mondatot, igazán szerencsés. Sokaknak nem adatik meg ez az öröm. 

Van, akinek a székrekedés, másnak a folyamatosan, kontroll nélkül távozó széklet rontja az életminőségét. Pedig ideális esetben már egészen kisgyermekkorban megtanuljuk, hogyan működik ez a reflex: eleinte az inger után azonnal jön a széklet, majd a kisbaba felfedezi, hogy ezt ő maga, tudatosan szabályozva vissza tudja tartani. Aztán elengedni. A szobatisztaságra nevelés egyik alapja, hogy a gyermekben kifejlődjön a széklettartás képessége. 

Később aztán meggyűlhet a bajunk ezzel a képességgel. Akinek túl jól sikerül, az székrekedéssel fog küzdeni, akinek valami miatt nem működik, annak székletinkontinenciája lesz. A bélrendszer székelésért felelős utolsó szakasza nagyon összetett, bonyolult rendszer; záróizmok, érpárnák, a gátizomzat, a végbél közös munkája eredményezi a székletürítést.

A székletürítés folyamata

Ahogyan az előbb említettük, a széklet visszatartásában több egység vesz részt. Ebben a mechanikai visszatartásban a belső záróizom 70%-ban, a külső záróizom 20%-ban, míg a nyálkahártya érpárnái 10%-ban vesznek részt. Étkezés után vagy a reggeli órákban, amikor a bélmozgás beindul, a vastagbél áttolja a felgyülemlett székletet a végbélbe. Itt az idegvégződések érzékelik, hogy milyen jellegű anyagról van szó. Folyékony, szilárd, esetleg gáz – ezek a lehetőségek. Az agy pedig dönt: maradhat-e még bent a végtermék, vagy ki kell jönnie.

Ilyenkor elindulunk a WC irányába, elhelyezkedünk, és amint az agy úgy érzékeli, hogy minden adott a biztonságos ürítéshez, a belső záróizom elkezdi a munkát. Az egymáshoz kapcsolódó izmok sorban megfeszülnek és ellazulnak, ezzel párhuzamosan a gégefedő lezár, a hasizom és a bordaközi izmok megfeszülnek, a kismedencei izmok megtámasztanak, a hasűrben megemelkedik a nyomás, a vastagbél pedig kiüríti a tartalmát.

Ideális esetben így néz ki a folyamat. Az egész szervezet együttműködik a siker érdekében. De mi van akkor, ha hiba csúszik a folyamatba?

Széklettartási problémák kialakulása

Amennyiben valami nem stimmel, érdemes mielőbb bejelentkezni a Dr. Bánfalvi Aranyér Központba. Nők esetében főként a szülést során elszenvedett sérülés okozza a székletinkontinenciát, ami egyes esetekben időlegesen elmúlhat. A menopauza idején a vizelési inkontinencia is fenyeget, hiszen a hormonális változások és a gátizomzat gyengülése ezt is okozhatja. Az időskor pedig olykor egyszerűen leépíti azokat az idegi pályákat, amelyek által érezhetővé válik az inger.

Mivel több ok is fennállhat a székletinkontinencia hátterében, ezért a megfelelő szakember felkeresése kötelezően ajánlott. Ilyenkor szokott fény derülni például az elhanyagolt aranyérre, a végbélrepedés okozta bántalmakra, olykor súlyos betegségekre. Ezért a széklet mennyiségét, minőségét életkortól függetlenül figyelni kell, hiszen nagyon fontos visszajelzője az egészségnek.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...