Saját KB bal
Saját KB jobb

Monti, Downhill, Enduro? Nem mindegy, milyen tárcsafékkel nyomod!

A tárcsafék mechanikus vagy hidraulikus fékrendszer, amelyben az első villához, valamint hátul a vázhoz rögzített nyeregbe szerelt fékpofák lassítják a kerekekkel együtt mozgó féktárcsákat.

Tárcsafék- és fékpofatípusok

A tárcsafék betéteknek két része van: egy alaplemez és egy fékpofa anyag. Az alaplemez készülhet alumíniumból, titánból, acélból vagy rézből is. A fékpofa anyag pedig háromféle lehet: fémes, fél-fémes vagy organikus.

Melyik milyen?

Organikus: A nevét onnan kapta, hogy természetes, szerves anyagból készül. A fémtartalma nem haladja meg az anyag 30%-át. Gyantás, puha állagú, és mivel hétköznapi használatra ez a legideálisabb, a legnépszerűbbé is vált. A legtöbb MTB és trekking modellen ezzel az anyaggal találkozol.

Erőssége, hogy száraz időben nagyon halkan működik; “bemelegítés” nélkül is erősen fékezi a járművet, bármilyen féktárcsával kompatibilis, és jóformán örök életen át kitart. Nem kerül sokba, és széles belőle a választék.

Hátránya, hogy ha vizes, sós, homokos vagy sáros felületen bringázol sokat, a fékrendszer gyors kopásnak indul a szennyeződések miatt. Nedves időjárási körülmények között hangos, és gyengébben fékez, mint száraz időben.

Fél-fémes: ennek a fémtartalma 30 és 60% között lehet. Verseny kerékpárosoknak ez talán a legjobb megoldás, mivel időjárástól függetlenül megbízható, egyenletes a fékhatása. Az organikus verziónál erősebben fékez vizes területen is. Hosszú élettartamú.

Hátránya, hogy csak a drágább (edzett, hőkezelt) féktárcsákkal tudod használni. S ahogy a magasabb árkategóriás termékeknél lenni szokott, a választék is szerényebb belőlük, mint a megfizethetőbb szegmensben.

Fémes: a 60% feletti fémtartalommal rendelkező fékpofákat fémesnek, vagy más néven szinteresnek is nevezik. Ha downhill, freeride vagy Enduro kerékpáros vagy, ez számodra az ideális választás.

Hosszú utakon, meredek lejtőkön is remek fékhatást nyújt, és hasonlóan eredményes saras, nedves terepen is. Élettartama hosszú. Ellenben gyorsan kopik a féktárcsa vele. Csak a drágább féktárcsákkal tudod használni, és ahogy már említettük, ebben az árkategóriában kicsi a választék.

Melyiket kinek ajánljuk?

A hétköznapi kerékpározáshoz az organikus fékpofa a nyerő, agresszív stílushoz vagy versenyzéshez a fél-fémeset ajánljuk, míg a nehéz bringásnak vagy nehéz kerékpárnak, illetve hosszú lejtőkön döngetéshez és sáros, nedves helyekhez fémes fékpofa kell.

Mi a helyzet az alaplemezzel?

Azokról is ugyanennyit tudnánk írni, vagy talán még többet is, de legjobb, hogy ha érdekel a téma, akkor beleásod magad a Bikepro.hu kerékpár webshop gyorstalpaló cikkeibe. Közvetlen hangvételben, kellő részletességgel, de a kezdők számára is érthetően magyarázzák el például a fék beállítását, valamint hogy mit és hogyan válassz ki, szerelj meg, használj a kerékpárodon. 

Hát nem remek? Nem kell mindennel szerelőhöz szaladgálnod, de ha segítségre van szükséged, a Bikepro.hu munkatársai és termékkínálata mindig elérhető közelségben van.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...