Saját KB bal
Saját KB jobb

Jellegzetes spanyol fogások, melyeket érdemes megkóstolni

Spanyolország nemcsak a csodaszép tájai miatt népszerű turistaparadicsom, hanem azok is előszeretettel keresik fel, akik a kulináris élvezeteket kutatják. Hisz mégis hol lehetne autentikusabb spanyol vagy katalán ételeket kóstolni, mint Spanyolországban? Az alábbi jellegzetes fogásokat semmiképp se hagyjuk ki. 

Paella

Méltán híres étel, számtalan receptje kering az interneten, és itthon is egyre több étteremben kerül fel az étlapra. Egyes források szerint Valencia városából ered, és az eredeti receptben a rizs mellett bab, csirke- és nyúlhús, valamint csiga szerepel. Ennek ellenére ma már rengetegféle változata létezik, például tengeri herkentyűs, vegetáriánus, illetve vegyes, amibe hús és zöldség is kerül.

A turisták körében rendkívül népszerű étel, de csak olyan helyen érdemes megkóstolni, ahol frissen készítik, nem pedig a mirelit készételt melegítik fel. Ehhez ajánlott kifejezetten rizses ételekre szakosodott helyet keresni.

Empanada

Apró tésztabatyuk, melyekbe valamilyen töltelék kerül, majd zsírban vagy olajban kisütik őket. Általában előételként fogyasztják, de egy iszogatós estéhez is tökéletes kísérő. Legtöbbször fűszeres mártogatóssal vagy chutney-val kínálják.

A töltelék rengetegféle lehet: marhahúsból készült ragu, zöldségek, sajt, tenger gyümölcsei, még Spanyolországban is többfélét kínálnak. Bár az őshazája tényleg a spanyol vidék, viszont manapság Argentínában és a Fülöp-szigeteken is népszerű csemege. 

Mivel számos receptje kering az interneten ezért akár otthon is elkészíthető, ugyanakkor nem tartozik az egyszerű és gyors fogások közé. Szerencsére nemrég az Interfood étlapjára is felkerült, így már nem szükséges vesződni vele, hanem egyszerűen házhoz is rendelhetjük.

Gazpacho

A legismertebb spanyol zöldségleves, melyet hidegen fogyasztanak, így nagyszerűen felfrissít a hőségben. Fő alapanyagai a paradicsom, fokhagyma, uborka, hagyma és a borecet. Lehet teljesen simára turmixolt, krémes állagú, de akár darabos, ragujellegű is. Ha kiadósabbá szeretnénk tenni, fogyasszunk mellé pirítóst. 

Churros

A legjobb választás, ha édesen szeretnénk kezdeni a napot. Alapja egy fánkhoz hasonló tészta, melyet kis rudacskákká formálnak, majd forró olajban kisütnek, ezután cukorba hempergetnek. Csokoládészószba mártogatva érdemes belőle falatozni. Igen tömény étel, valódi kalóriabomba, de az édesszájúak minden bizonnyal imádni fogják. Egy hosszú városnéző séta vagy egész napos strandolás alatt pedig úgyis ledolgozzuk. 

Spanyol tortilla

Aki most a vékony lepényszerű tésztára gondolt, amit megtöltenek és feltekernek, az bizony téved! Ez ugyanis a mexikói változat, ellenben a spanyol tortilla egy omlettféleség, amely tojásból készült, krumplival és zöldségekkel. Ettől függetlenül persze kiváló étel, amit egy spanyolországi nyaralás alatt semmiképp sem érdemes kihagyni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...