Saját KB bal
Saját KB jobb

A lépcsővilágító lámpák kiválasztásának szempontjai

 

Minden házban vagy ház körül vannak lépcsők, azonban ezek a közlekedési útvonalak alapos tervezést igényelnek, e mellett a megfelelő kivilágításukról is gondoskodni kell. A lépcsővilágítók nemcsak esztétikai, de biztonsági szempontból is fontosak. Éppen ezért a következő cikkben azt is megtudhatjuk, hogy mire kell odafigyelni vásárlásuk során.

A lépcsővilágítás jelentősége

A lépcső megfelelő kivilágítása rendkívül fontos, hiszen a vízszintes talajon még csak-csak képesek vagyunk a sötétben is közlekedni, de a lépcsőkön ez már sokkal balesetveszélyesebb. 

Számos típusa van a lépcsővilágító eszközöknek. Alkalmazhatunk például mennyezeti lámpatestet, amely az egész lépcsőházban biztosítja a világítást. Amennyiben sokkal speciálisabb megoldásra vágyunk, akkor lépcsővilágítókat érdemes beszerezni. 

Hová milyen világítást érdemes kiépíteni?

A közlekedő útvonalak és a lépcső megvilágítása esetében a legjobb, amit tehetünk, hogy a járófelületet világítjuk meg. Ilyen esetben a lépcsővilágítók a leginkább ajánlott lámpatípusok. Ügyeljünk a megvilágítás módjára, hiszen többnyire a lefelé irányuló, nem túl intenzív világítást érdemes alkalmazni. Kerüljük a rendkívül erős fényű lámpatesteket, mert ezek éppen az ellenkező hatást érik majd el, és nagyon zavaróak lesznek! 

Az esti világítás sok kérdést felvet. Amikor nem végzünk fontosabb tevékenységeket, akkor elegendő a hangulatvilágítás is. Ezek alacsony fényerejű termékek, de több ponton elhelyezhetőek. 

Tények és tévhitek a beltéri lépcsővilágítókról

Tévhit az, hogy a lépcsővilágítók mellett nem szükséges más lámpákat használni, ezek ugyanis nem helyettesítik a fali vagy mennyezeti lámpatestek erőteljes fényét. Télen például a korai sötétedés is megköveteli, hogy intenzív világítással rendelkezzünk, így a lépcsővilágítók leginkább kiegészítő világításként funkcionálnak. 

Az elhelyezési gyakoriság sem mindegy, így a legideálisabb megoldás, ha 3-5 lépcsőfokonként helyezzük el a lámpatesteket. Ez így tökéletes, mivel a magasabban beépített lámpák általában lefelé több lépcsőfokot is képesek megvilágítani. Közlekedők esetében pedig a 1-1,5 m az ideális távolság. 

Szerencsére ma már számos lakberendezési eszköz van segítségünkre, hogy megtaláljuk a lehető legjobb megoldásokat. A Designmarket speciális lépcsővilágítói között megannyi praktikus darabot találhatsz! 

Kültéri lépcsővilágítók 

Természetesen a kültéri terep már más lámpákat igényel. A szabadban már vízszigetelőkkel ellátott lépcsővilágítókra van szükség. A fürdőszobai párás környezetben ezek a típusok szintén jól hasznosíthatóak.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...