Saját KB bal
Saját KB jobb

Aranyba foglalt vallomás

Az arany ékszerek mindig kiemelt helyet foglaltak el az emberek életében. Az emberiség vonzódik a nemesfémekhez, hiszen már az ókorban is erős státuszszimbólum volt egy-egy jól kialakított ékszergyűjtemény. Az arany csillogása, sárga színe minden területen összenőtt az emberekkel: nemcsak ékszerként, fizetőeszközként tekintünk rá értékként, hanem a búza is akkor szép, ha aranykalászos, a méz is akkor a legfinomabb, ha aranyszínű.

Egész korszak kapta nevét az aranylázról. Aranyláz tört ki Kaliforniában, Brazíliában, Dél-Afrikában és Ausztráliában is. Az arany utáni sóvárgás rengeteg embert késztetett arra, hogy szerencsét próbáljon távol az otthonától. Új városok jöttek létre, új kultúra született. 1896-ban tört ki az utolsó aranyláz, amikor Alaszkába 30 ezer szerencsevadász tódult, miután George Carmack a Klondike folyóban talált egy aranyrögöt.

Manapság nem kell tonnaszám törmeléket szitálni a hideg folyóban, ha valaki aranyra vágyik. Az arany mindennapos használati tárggyá változott, szinte mindenki birtokol egy-egy ékszert, ami ebből a fémből készült. 

Az arany tulajdonságai

Az arany önmagában nagyon puha, ezért kell más fémmel ötvözni. Ennek eredményeként lesz sárga, vörös vagy fehér a színe. Ezért tartja a formáját is, hiszen nyersen annyira lágy, hogy nem alkalmas a formázásra. Ezüsttel vagy rézzel ötvözve 18 és 14 karátos aranyat kapunk, palládiummal, nikkellel vagy platinával keverve pedig megszületik a fehérarany. A 24 karátos arany tiszta állapotban van.

Magyarországon a középkorban arany volt a legfontosabb fizetőeszköz. Sőt, Európa aranytermelésének mintegy 80%-a magyarországi bányákból származott. A legnagyobb lelőhely Körmöcbányán volt, illetve Erdélyben. Nem csoda, ha az országok végső anyagi bázisait is aranytartaléknak nevezik. Szó szerint aranytartaléknak, hiszen a kibocsátott pénzmennyiség biztosítéka a bankban őrzött aranyrúdmennyiség.

Emellett számos szólásban, közmondásban megjelenik. Hallgatni arany; nem minden arany, ami fénylik; ki korán kel, aranyat lel. Minden összefüggésben az értékével kapcsolatos jelentéssel bír. 

Arany ékszerek

A gyönyörű arany ékszerek – ahogyan már említettük – mára mindennapos használati tárggyá váltak. Míg korábban csak a társadalom legfelsőbb tagia viseltek arany ékszereket, ma szinte mindenki ilyet. Gondoljunk csak a karikagyűrűre, amely minden kultúrában a házasságot jelképezi, és hagyományosan ebből a fémből készül.

Az ékszerek sokfélék lehetnek, a letisztult, egyszerű kialakításútól kezdve a modern vonalvezetésűig. Tervezők, ötvösmesterek dolgoznak szerte a világon, hogy mindig újat alkothassanak. Mivel az arany értékes, szinte mitikus fém, minden esetben megbízható helyről szabad csak vásárolni. Főleg, ha az ékszer drágakővel párosul. Ebben az esetben messzemenőkig meg kell győződni arról, hogy a drágakő eredeti-e. Egy megbízható üzletben leinformálható az ékszer.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...