Saját KB bal
Saját KB jobb

Káros lehet a melltartó mellőzése?

A koronavírus-járvány több millió embert kényszerített több hónapos otthonlétre. A home office az öltözködési szabályokat is jelentősen átalakította, hiszen a távmunka kényelmes otthoni ruhában is megoldható volt. A megváltozott élethelyzetet kihasználva a legtöbb hölgy megszabadulhatott a sokszor igen kényelmetlen melltartótól. De milyen hosszú távú következményekkel járhat ez a trend és lehetnek-e káros egészségügyi hatásai? Cikkünkből kiderül!

Mióta hordunk melltartót?

A melltartó a fűzőket leváltva az első világháborút követően indult hódító útjára. Elődjéhez hasonlóan a női test sajátosságait – leginkább a mellett – emelte ki, de egyben a dolgozó nők szimbólumává is vált, hiszen jóval kényelmesebb és egészségesebb viseletet biztosított a fűzőnél. 

Bár a hatvanas-hetvenes években a feministák száműzték ruhatárukból, népszerűsége annak ellenére is töretlen maradt, hogy a kilencvenes években elterjedtek a rendkívül kényelmetlen, szivaccsal és merevítővel ellátott push up-os modellek. Sőt, a legutóbbi időkig nyilvános-, vagy munkahelyen majdnemhogy kötelező viseletnek számított.

Milyen hatása lehet a koronavírus-járványnak?

A melltartó mellőzését ugyan nem a járvány indította el – hiszen az elmúlt években egyre jobban erősödtek a “no bra” és a “free the nipples” mozgalmak -, de a koronavírus döbbentette rá a nők jelentősebb részét, hogy mennyivel jobb kényelmetlen melltartók nélkül élni. 

Bár az y generáció igen elkötelezett a mellek szabadsága mellett, várhatóan nem mindenki követi majd a példájukat, azonban a melltartó nélküli időszak sokakat a komfortosabb modellek irányába terhelhet. A kényelem fontosságára a gyártók is ráeszméltek, így a jövőben várhatóan egyre népszerűbbek lesznek a varrás és merevítők nélküli ergonomikus darabok.

Ártalmas lehet-e a melltartó mellőzése?

Minden nő feszes melleket szeretne, így sokan tartanak attól, hogy melltartó nélkül keblük gyorsabban megereszkedik. Ennek a félelemnek azonban szerencsére nincsen tudományosan bizonyított alapja, azonban érdemes néhány fontos tényezőt figyelembe vennünk.

  • Ha ahhoz van kedved, akkor nyugodtan mellőzd a melltartó használatát, viszont sportolás közben a mellek könnyen elmozdulhatnak, ami fájdalmas lehet és zavarhatja az intenzív mozgást, így ilyenkor ajánlott sportmelltartó viselése, főleg nagyobb keblek esetén.
  • Az átlagosnál nagyobb méretek esetén a melltartó a gerinc tehermentesítése esetén is fontos lehet, de ilyenkor különösen figyelni kell arra, hogy ne vágjon bele a vállba, mert az könnyen nyakfájáshoz vezethet.
  • Melltartó választásánál gyakran elő szokott fordulni, hogy a nők kisebb méretet választanak a szükségesnél, ami főleg a vérkeringésre gyakorolhat rossz hatást.

További érdekességekért nézz körül az InStyle szépség rovatában!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...