Saját KB bal
Saját KB jobb

Idén igazán boldog a terápiás kutyák Karácsonya!

A Fressnapf-Hungária Kft. több, mint 10.000.000 Ft-t adományozott a Dr. Mancsok Állatasszisztált Terápiás Alapítvány számára, hogy segíthesse az állatasszisztált terápia hazai elterjedését.

Ma már köztudott, hogy az állatasszisztált terápia számos pozitív hatással rendelkezik a fogyatékkal élő és egészséges emberek fejlesztésére, gyógyítására vagy az életminőségük javítására nézve, azonban ez nem volt mindig így.

A módszer története az 1960-as években indult és Boris M. Levinson pszichológus nevéhez köthető, aki egy viselkedési zavarokkal küzdő kisfiút kezelt, hónapokig nagyobb áttörés nélkül. A pozitív változást egy véletlennek köszönhette a pszichológus, ugyanis az egyik rendelésre be kellett vinnie a kutyáját. Az állat jelenléte feloldotta a gyermeket, aki beszélni kezdett a kutyához és a gazdához egyaránt. A következő vizsgálatokra a pszichológus már szándékosan vitte be az állatot, és ennek köszönhetően a fiú állapota rohamosan javulni kezdett. Az akkor még újszerű sikeren felbuzdulva Boris M. Levinson ennek a módszernek szentelte életét, és 1960-ben megalkotta az állatasszisztált terápia fogalmát.

Fressnapf

A módszer azóta kiforrta magát, sikerének egyik titka, hogy a négylábú képes ráhangolódni a páciensre, átvenni a hangulatát, figyelni rá és segíteni őt.

A terápia bizonyítottan pozitív hatással van a résztvevő érzelmi fejlődésére, gátolja a depresszió, valamint a magány okozta testi és szellemi leépülést.

Alapvetően három fajtája különböztethető meg:

  • Látogató program: a kutya passzív jelenlétének jótékony hatását használja ki. Az állat simogatása, szeretete pozitív érzelmeket vált ki, ezáltal növeli a résztvevő életminőségét.
  • Terápia/rehabilitáció: amennyiben van meghatározott fejlesztési cél, valamint célcsoport (pl. pszichiátriai csoport), akkor a kutya jelenléte a fejlesztői foglalkozásokon óriási motiváció lehet például gyerekek számára, hogy szívesen végezzék el a foglalkozás feladatait.
  • Állatasszisztált pedagógia: a kutya aktív, motivációs szereplőként jelenik meg a pedagógiai foglalkozásokon és lehetővé teszi, hogy az oktató játékos formában ismertessen meg a résztvevőkkel olyan fontos gondolatokat, mint a felelős állattartás.

Dr. Mancsok Állatasszisztált Terápiás Alapítvány

Az állatasszisztált terápia itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend és számos alapítvány dolgozik nap, mint nap azért, hogy terápiás kutyákkal segítse a rászorulók mindennapjait. A Dr. Mancsok Állatasszisztált Terápiás Alapítvány például heti rendszerességgel látogat meg különböző oktatási-, és szociális intézményeket, idős otthonokat és kórházakat (pl. többek között: Dél-pesti Centrum kórház Hospice részleg, Tábitha Gyermekhospice Ház, Magyar Hospice Alapítvány) terápiás kutyáikkal, hogy egyszerre népszerűsíthessék az állatassziszált terápia módszerét és minél több emberhez eljuttathassák annak pozitív hatásait.

Fressnapf

Az Alapítvány idén karácsonykor különleges ajándéknak örülhetett, ugyanis a Fressnapf-Hungária Zrt. „Összefogás az állatokért” kezdeményezésnek köszönhetően 10 924 000 Ft-os adományhoz jutott. A kezdeményezés keretei között a Fressnapf vásárlói 21 848 db barátságkarkötőt vásároltak meg, a cég pedig karkötőnként 500 Ft-ot a Dr. Mancsok Alapítvány munkájának támogatására fordított.

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...