Saját KB bal
Saját KB jobb

Stressz és egészségügyi problémák nélkül karácsonykor

Így készítsd fel kedvencedet a hektikus ünnepi időszakra!

Az ünnepre hangolódás rengeteg extra feladattal és sokszor idegeskedéssel jár, még a házi kedvencek is nyugtalanabbak ilyenkor. A karácsonyi készülődés okozta stressz csökkentésére pedig szakértők szerint a legjobb módszer a napi rutin kialakítása és betartása, amely a kutyáknak nemcsak a mentális, hanem fizikai egészségi állapotára is hatással van.

A karácsonyi készülődés okozta stressz nemcsak ránk, emberekre van negatív hatással, házi kedvenceinknél is problémát okozhat a harmonikus légkör hiánya. Az ünnepi készülődés során, valamint a karácsonyi időszakban felborul az általános időbeosztásunk, amihez kedvencünk is hozzászokott a mindennapokban. A vásárlások miatt eltolódnak a séták időpontjai, vendégek érkeznek, sok a szokatlan illat és zaj – ezek a helyzetek pedig mind stresszforrást jelenthetnek a háziállatoknak, mivel a változás és új élmények sorozata felzaklathatja őket.

Egyre több kutatási eredmény szól ugyanis arról, hogy az ebek képesek értelmezni az érzelmeinket, és a saját viselkedésüket ezek hatására módosítani.Például meg tudják különböztetni a mosolygós és a mérges arcot, valamint átvehetik a gazdi ideges, stresszes hangulatát is. Vagyis, ha a gazda feszült, azt a kutya is lereagálja. Ezért fontos számukra is az év végi hajtásban egy napirend kialakítása, amelynek több közös pontja is lehet bundás kedvencünkkel” – mondja Dr. Pongrácz Péter etológus.

Dr. Pongrácz Péter

Dr. Pongrácz Péter

A megfelelő napirend elemei

A napi menetrendbe nemcsak a fix időpontokban történő etetésnek, sétának és játékidőnek kell beletartoznia, hanem a szőr- és szájápolásnak is, hiszen azok elmaradása esetén egészségügyi problémák alakulhatnak ki a háziállatoknál. Az Amerikai Állatorvosok Szövetségének adatai alapján a – 3 évesnél idősebb kutyusokat tekintve – 5-ből 4 egyednél jelentkeznek parodontális, vagyis fogínybetegséggel összefüggő panaszok.

”Számos élőlény esetében megfigyelhető, hogy bizonyos ingerek az agyban komfortérzetet, jó érzést kiváltó anyagokat, úgynevezett „boldogsághormonokat” szabadítanak fel. A kutyáknál ilyen a rágóka nyalogatása, tisztogatása, ami olyan feszültségoldó hatással bír, mint például az emberek számára a kéztördelés, vagy kisgyerek esetében az ujj cumizása. Mivel az említett fogápoló finomságok jutalomfalatként is működnek, érdemes beilleszteni őket a mindennapi menetrendbe” – tanácsolja a szakember.

egészségügyi problémák

Hangokhoz kötött tevékenységek

Elsőre talán nem is gondolnánk, mennyi párhuzam van saját és kutyusunk mindennapos tevékenysége között. Erre hívja fel a figyelmet a PURINA® DENTALIFETM új videója is, ami az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) különleges műfajában készült. A kisfilm a hangok oldaláról megközelítve mutatja be, milyen a harmonikus kutya-gazdi kapcsolat, és hogy bizonyos ismerős zajok, hangok különös szerepet játszanak mindkettejük napi rutinjában.

Ha a kutyánk elég gyakran és a helyes időzítéssel hall egy bizonyos hangot – összefüggésben egy számára fontos (mondjuk jutalmazó) eseménnyel –, akkor megtanulja, hogy a hang előjelzi azt a bizonyos tevékenységet. Innentől kezdve már annak hallatán felkészül a megfelelő pozitív reakcióra” – világít rá az etológus.

Ezért van tehát, hogy kis kedvencünk örül, mikor elővesszük a pórázt, mert tudja, hogy séta következik, amit szeret, és ezért lesz izgatott a jutalomfalatot tartalmazó zacskó csörgésétől is.

Ezeket a szituációkat jeleníti meg a Mindennapi hangok című videó, amiben Pál Dénes és Lili párosán kívül Takács Nóra és Max, illetve Annoni Zita és Pamacs engednek bepillantást közös életükbe a fésülködéstől kezdve a lazításon át a fogápolásig.

(X)

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...