Saját KB bal
Saját KB jobb
Újabb előrelépés a csontrák kutatásában

Újabb előrelépés a csontrák kutatásában

A csontrákot okozó genetikai mutációk egyezést mutatnak a kutyák és a gyermekek esetében.

Az Amerikai Egyesült Államokban évente 800 – 1 000 gyermeket diagnosztizálnak csontrákkal. A kedvencként tartott kutyák esetében ez a szám meghaladja a 25 000-et. Akárki is az érintett, a diagnózis ijesztő, a kilátások pedig sajnos nem kecsegtetők. Bár a csontrák (osteosarcoma) gyógymódját évtizedek óta kutatják, sajnos még várnunk kell a valódi áttörésre, a túlélési ráták megfordulására.

Egy 2019-es, a Science Daily-ben publikált tanulmány eredményei azonban remélhetőleg közelebb viszik a kutatókat a megoldáshoz. A tanulmányban sikerült olyan visszatérő genetikai módosulásokat azonosítani, amelyek mind a beteg kutyák, mind a beteg emberek esetében megegyeztek.

A kutatók azt állítják, hogy a ribonukleinsav, azaz az RNS szintjén a gének viselkedése „gyakorlatilag azonos”.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? A kutatás eredményei rövid távon hozzájárulhatnak, hogy megértsék, miért alakul ki a csontrák. Hosszútávon pedig a kutyák csontrák elleni kezelésére és gyógymódjára is nagyobb figyelem kerül majd, hiszen ez a gyermekek és a kutyák érdeke is.

Sajnos, egyelőre – mint sok más rákos megbetegedés esetében – a gyógymód még messze van, de ezek a kutatási eredmények reményt keltőek, hiszen minél több aspektusból tudnak vizsgálódni a kutatók, annál hamarabb jön el az áttörés. Addig is bízzunk benne, hogy mind a gyermekek, mind a kutyák szempontjából egyre jobb és jobb terápia válik elérhetővé.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...