Saját KB bal
Saját KB jobb

Mitől és miért félnek a kutyák?

A kutyák nagy részének van valamilyen félelme, fóbiája, ami mögött számos kiváltó ok húzódhat meg. Ezekről próbáljuk lerántani a leplet a thesprucepets.com segítségével. Ha a te kutyád is tart az alább felsoroltaktól, tudd, hogy rengeteg gazdinak ismerős ez a helyzet…

A kései szocializáció, múltbéli rossz emlékek és a genetika is állhat a kutyák félelmeinek hátterében, amelyek aztán többféle módon nyilvánulhatnak meg. Jel lehet, ha lapítanak, reszketnek, vagy az átlagoshoz képest nagyobb mértékű nyáladzás tapasztalható náluk. Ugyanakkor a romboló viselkedés és az agresszió sem ritka bizonyos, félelmet generáló helyzetekben.

A félelem leggyakoribb kiváltói

Vihar

Azt mondják, a kutyák korábban észlelik, hogy vihar készül, mert érzékelik a légnyomásban történő változást. Ilyenkor jóval az első villámok előtt láthatóak rajtuk a félelem jelei. Sokat segít, ha nem egyedül kell átélniük, és a gazdi gondoskodik róla, hogy minél nyugodtabb körülmények között vészeljék át a vihart.

Tűzijáték

A hangos, kiszámíthatatlanul „lecsapó” hanghatások tekintetében a tűzijáték sem kivétel. Rengeteg kutyusnak vész nyoma tűzijáték idején, mert félelmükben elszöknek otthonról. Jó hír viszont, hogy fokozatos hozzászoktatással ez a fóbia leküzdhető, viszont ez időt és rengeteg türelmet igényel a gazdi részéről.

Egyedüllét

A szeparációs szorongásról számos alkalommal írtunk már. Azok a kutyák, akiket érint, kárt tesznek a lakásban, és hangosan ugatnak vagy keservesen nyüszítenek, ha egyedül hagyják őket. Mint sok más problémát, ezt is a gazdi tudja orvosolni, méghozzá apró változtatásokkal. Kezdetként próbáld meg minimalizálni a jövés-menés okozta stresszt azáltal, hogy nem csinálsz belőle nagy ügyet.

Tárgyak

Rengeteg kutya tart valamilyen tárgytól, például a porszívótól, ünnepi dekorációtól, játékoktól, stb. Szerencsére a probléma általában rögtön elhárul, amint az adott dolog eltűnik a szemük elől. Vannak viszont kivételes esetek, amikor a kutyánál remegést vált ki valami, és ami miatt a szorongás látható jeleit mutatja. Ha hasonlót tapasztalsz, ismertesd meg a négylábút félelme tárgyával játékos módon, és idővel nem lesz gond.

Oszd meg velünk, a te kutyád mitől fél, és hogyan kezeled a helyzetet?

 

Forrás: thesprucepets.com
Kép: Unsplash
Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...