Saját KB bal
Saját KB jobb

Hereimplantátum kutyáknak – nem csak esztétikai kérdés

Mi az? Olyan, mint egy babszem, de a tapintása gumicukorra emlékeztet? Nem más, mint a speciálisan kutyák számára kifejlesztett hereimplantátum. Bár biztosan akadnak olyanok, akik viccesnek találják az ötletet, pedig 1995-ös feltalálása óta már 425 000 kutya viseli.

Az Amerikai Egyesült Államokban Texas, Kalifornia és Florida az éllovasok, de sokáig az Egyesült Királyság vezette a nemzetközi beültetési listát (nemrég Angliában szigorú tilalmat vezettek be a plasztikai sebészeti eljárásokra, ami visszavetette az eladásokat).

Gregg Miller találmánya, a Neuticles hereimplantátum számos méretben kapható, az egészen kis méretű kutyusoktól a hatalmas ebekig mindenki számára, de a humán mellimplantátumokkal ellentétben, egyáltalán nem javasolt az eredetinél nagyobb méretet választani. Még az eredeti méretnél maradva is előfordulhat, hogy szűkös a hely, és a sebésznek a várható 2-3 perces beültetési időnél jóval többre lesz szüksége. Az esetek döntő többségében azonban a heregolyók cseréje valóban egyszerű: az állatorvos az ivartalanítás során egy bemetszést ejt, amelyen keresztül a heréket eltávolítja, és ugyanitt behelyezi az implantátumot. A lábadozási idő és a fájdalom mértéke megegyezik a normál ivartalanítási procedúráéval, a kutya ugyanúgy néz ki, mint az ivartalanítás előtt, és a gazdik elégedettek. A Neuticle Original polypropylénből készül, ezért kemény, és ha a kutya hirtelen leül, előfordulhat, hogy fura hangot hallat, de erre is van megoldás. A Neuticle Naturals implantátumok tömör szilikonból készülnek, puhább, szinte gumiszerű érzést biztosítanak. Persze az érzésért meg kell fizetni: természetesebb hatású implantátum akár négyszer drágább lehet, mint az eredeti. Bár a kutyáknak valószínűleg teljesen mindegy…

És itt jön a kérdés, amely valószínűleg már mindenkiben felmerült, aki idáig olvasta a cikket: ugyan, minek is kell ez a termék? 

Vajon miért döntött úgy 425 000 kutya gazdája, hogy kedvencének hamis heréket kell viselnie? Csak nem egy földalatti kiállítási kutyás csoportról van szó, akik titokban ivartalaníttatni akarták a kutyáikat, de továbbra is versenyezni szeretnének? Nem valószínű… azért egy kiállítási bíró pillanatok alatt kiszúrja, hogy a koronaékszerek nem valódiak… na de akkor mégis ki választhatja ez a megoldást?

Elsőnek például Kim Kardashian. 2010-ben ivartalaníttata Rockyt, a boxerét, és a Neuticles mellett döntött, viszont meglepő módon, kutyájának az eredetinél kisebb méretű implantátumot választott. Ezek szerint a plasztikai műtétek megrögzött hívei teszik ki a hereimplantátumok fogyasztóinak piacát? Nem… a válasz ennél sokkal hétköznapibb. Sokan azért ódzkodnak kan kutyáik ivartalanításától, mert úgy gondolják, hogy a herék eltávolítása után a kutya már nem lesz elég férfias, nem úgy fog kinézni, mint előtte. Azt gondolhatnánk, hogy ez macsó hozzáállás, de férfiak és nők vegyesen döntenek a beültetés mellett, és a kutyák fajtája és mérete is nagyon változatos. Ezek a gazdik hajlandóak azért egy ilyen végletesnek tűnő megoldást választani, hogy megőrizzék kedvencük férfias küllemét, és sokan közülük – pont ezen okból kifolyólag – soha nem ivartalaníttatnák kan kutyájukat. Ezek a gazdik inkább eltűrnék, hogy kan kutyájuk párzó mozdulatokat tegyen ismerőseik lábán vagy a kanapén, hogy kiszökjön és szukák után kajtasson, ami akár az életébe is kerülhet, illetve a hormonok hatására más nehezen kezelhető viselkedési formákat végezzen, mintsem ivartalaníttassanak – pusztán esztétikai okokból.

Sokan aggódnak, hogy kan kutyájuk az ivartalanítás után depressziós lesz, nehezen éli meg a férfiassága elvesztését, pedig ez egyáltalán nem igaz. A kutyák nincsenek olyan szoros kapcsolatban az intim testrészeikkel mint ahogyan néhány ember azt képzeli. Amint az altatásból felépülnek, a kutyák ugyanúgy élik tovább az életüket, mintha soha sem lettek volna heréik.  

Mivel a Neuticles-nek nincs gyakorlati haszna, pusztán esztétikai funkcióval bír, ezért az állatorvosok idegenkedtek a beültetésétől, de mivel vannak gazdik, akiket csak ezzel lehet meggyőzni az ivartalanítás fontosságáról, ezért kezd elfogadottá válni.

“Nem ajánljuk minden páciensünknek a Neuticles-t, de ha látjuk, hogy a gazdi hajthatatlan, és ez segítene meggyőzni az ivartalanítás mellett, akkor megemlítjük a lehetőséget.” – mondja Dr. Dean Beyerinck, az Irving Street állatkórház orvosa.

Lehet, hogy többen bizarrnak és szükségtelennek tartják, a hereimplantátumnak azonban egy nagyon fontos előnye lehet: ha ez meggyőzi a gazdákat, hogy ivartalaníttassák kedvenceiket, és ezzel csökken a menhelyeken elaltatott kutyák száma, akkor – mondhatjuk – a cél szentesíti az eszközt.

Bujdosó-Szalay Adél
(kutyabarát.hu)
Forrás: Dr. Sophia Yin / San Francisco Chronicle
Képek: Tambako the Jaguar, Julian Burgess /@flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...