Saját KB bal
Saját KB jobb

Állandóan alszik a kutyám. Ez normális?

Ha a kutyád a nap nagy részében csak alszik, felmerül a kérdés, hogy vajon normális-e ez? Sokszor meglepő, hogy mennyit képesek aludni az ebek. Bár mi is megtehetnénk, főleg egy esős, hűvös októberi napon. A kutyák alvási szokásai eltérnek az emberekétől, és az életkoruktól, méretüktől és aktivitásuktól függően változnak. De mi az ideális mennyiség, és mikor kell aggódni a túl sok vagy épp túl kevés alvás miatt?

A kutyák alvásszükséglete

Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt kutya naponta 12-14 órát alszik, ami több rövidebb nappali szunyókálásból és egy hosszabb, éjszakai alvásból áll össze. A kölyökkutyák még ennél is többet, akár 18-20 órát is aludhatnak naponta, hiszen fejlődésükhöz rengeteg pihenés szükséges. Az idősebb kutyák szintén többet alszanak, mivel testük és elméjük gyorsabban elfárad. Az életkor mellett a kutya mérete és aktivitási szintje is befolyásolja, hogy mennyi pihenésre van szüksége.

Egy tanulmány szerint az idősebb kutyák több, rövid nappali szunyókálást iktatnak be, míg az éjszakai alvásuk hosszabb és mélyebb, mint fiatalabb társaiké. Érdekes módon a kutyák alvási szokásait az is befolyásolja, hányszor esznek naponta. Akik naponta kétszer esznek, kevesebb, de hosszabb ideig tartó szundikat iktatnak be, míg az egyszer etetett kutyák több rövid alvásra osztják a napjukat.

Mikor kell aggódni?

A legtöbb kutyának normális, ha napjának körülbelül felét alvással tölti. Amíg a kutyád aktív, amikor ébren van, szívesen játszik, sétál, és megfelelően eszik, nem kell aggódni a sok alvás miatt. Ha azonban hirtelen jelentős változást veszel észre kutyád alvási szokásaiban, például a szokásos 12 óra helyett hirtelen 20 órát alszik, érdemes állatorvoshoz fordulni. Az is probléma lehet, ha a kutyád nehezen ébred fel, vagy nem mutat érdeklődést a kedvenc tevékenységei iránt.

Mi az alvás funkciója a kutyáknál?

A kutyáknak nemcsak a fizikai, hanem a mentális és érzelmi egészségük fenntartása érdekében is szükségük van alvásra. Az emberekhez hasonlóan, az alvás során a kutyák agya is feldolgozza az információkat és segít megőrizni az emlékeket. Bár a kutyák gyorsabban lépnek be az álmokkal társított REM fázisba, alvásuk gyakran megszakad, hogy éber állapotba kerüljenek és ellenőrizzék a környezetüket. Ez a „készenléti állapot” az egyik oka annak, hogy a kutyáknak több pihenésre van szükségük, mint nekünk, embereknek.

Összességében tehát, ha kutyád a nap nagy részét alvással tölti, nem kell aggódnod, amíg más szempontból egészséges és aktív marad!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-behavior/my-dog-sleeps-all-day-normal?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/DAd7OXmM4hc
Kép: Photo by Christian Domingues: https://www.pexels.com/photo/closeup-photography-of-adult-short-coated-tan-and-white-dog-sleeping-on-gray-textile-at-daytime-731022/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...