Saját KB bal
Saját KB jobb

Növényi alapú táplálkozás

A növényi alapú táplálkozás az egyik leghatékonyabb eszköz, amellyel bárki tehet az állatok és a Bolygónk jóllétéért. Környezetvédelmi szempontból az erőforrásokkal való takarékosság miatt előnyös a növényi táplálkozás. Állatvédelmi szempontból pedig a haszonállatok életének és életminőségének védelme miatt. Egyre több növényi alternatíva jelenik meg a kisállatfelszerelési üzletek kínálatában is. De vajon ezekkel megkap a kutyánk (vagy cicánk) minden szükséges tápanyagot? Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt a kutyánk legmegfelelőbb táplálása valamint a klíma- és állatvédelem között?

Elsősorban azok körében merül fel a kérdés, akik maguk is környezettudatosan élnek, és a táplálkozásukban is törekednek a lehető legkisebb ökológiai lábnyom elérésére. Hiszen magunknak nem, vagy kevesebb mennyiségben engedjük meg a marhahúst vagy a tengeri herkentyűket. Odafigyelünk, hogy a táplálékunk ne a világ másik feléről érkezzen, és ne legyen agyoncsomagolva. Ugyanakkor, a kutyánknak a strucc hústól az egész cápa rágókáig legszívesebben mindent is megvennénk. Hiszen mindenből a legjobbat szeretnénk megadni neki.

Fontos tudni, hogy, bár a kutya húsevő, képes a növényi táplálékot is hasznosítani. Ezt tette évezredeken keresztül, amióta csak az ember mellé szegődött. Sem vadászó-gyűjtögető őseink, sem pedig a földművelő társadalmak nem etették a kutyákat színhússal. A kutyák az emberi maradékon éltek, ahogy élnek most is sok hagyományos társadalomban. Hogy ez a legjobb élet-e a számukra, azt nem tudjuk. Annyi azonban biztos, hogy az adalékanyagokkal és tartósítószerekkel, húsipari melléktermékből extrudált kutyatápokat gyakran okolják az úgynevezett „civilizációs betegségek” kialakulásáért.

Úgy tűnik, hogy az eledel minősége is nagyban befolyásolja azt, hogy milyen hatással van a kutyánk egészségére.

Az, hogy állati vagy növényi forrásból érkezik a jó minőségű táplálék, az a feldolgozás szempontjából nem okoz gondot. A tápanyag komponensek megfelelő aránya határozza meg, hogy a kutya szervezete képes-e minden számára szükséges anyagot előállítani.

A macskák esetében más a helyzet. Ők nem képesek teljesen hús nélkül élni. A tisztán vegetáriánus diéta következtében hiánybetegségek alakulnak ki náluk. Esetükben a teljesen növényi táplálkozás olyan kompromisszumot jelent, amelynek az egészségük látja a kárát. Ugyanakkor, a cicák és kutyák esetében is lehetőség van a növényi és állati eredetű élelmiszerek keverésére. Szem előtt tartva a minőséget és a megfelelő tápanyag összetételt. A teljes értékű húsos tápok mellé választhatunk más teljes értékű növényi táplálékokat. Esetleg a nasik esetében (amelyek a kutya táplálkozásában mininális arányt tesznek ki) választhatunk növényi eredetű alternatívákat.

A sárgarépa, az édesburgonya, az alma, az uborka például olyan élelmiszerek, amelyek legtöbbször vannak otthon, és helyben is megteremnek. Válasszunk szezonális, helyi (magyar, vagy európai) zöldségeket, mert ezek ökológiai lábnyoma kisebb, mint a tengerentúlról behozott termékeké. Ebben segíthet korábbi sorozatunk, melyben hónapra lebontva megtalálhatók a kutyák számára is egészséges szezonális élelmiszerek. Például: Együnk szezonálisat szeptemberben is!, vagy: Színes kavalkád: Novemberben szezonális élelmiszerek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr. Karen Becker és Rodney Habib: Az örök kutya; Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/content-golden-retriever-in-field-at-sundown-5268300/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...