Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Kutyád nem iszik eleget? Így ösztönözheted a megfelelő vízfogyasztást

A megfelelő hidratáció alapvető fontosságú a kutyák egészségéhez. Ha úgy látod, nem iszik eleget a kutyád, ezekkel a módszerekkel növelheted a folyadékbevitelt.

A dehidratáció hátterében egészségügyi probléma is állhat, de az is lehet, hogy egyszerűen nem kínálunk vizet olyan módon, ami vonzó lenne számukra. Akármi is az ok, a gazdiknak van némi befolyásuk arra, hogy mennyi vizet fogyasszon kedvencünk.

11 tipp a kutya több víz fogyasztásának ösztönzésére

  1. Tedd elérhetőbbé a vizet
    Gondoskodj róla, hogy kutyád könnyen hozzáférjen a vízhez. Ahogy a kutyák öregszenek, lelassulnak, és néha nehezebben jutnak el a vízhez. Több vizestál elhelyezése a ház különböző pontjain növeli annak esélyét, hogy kedvenced többet iszik.
  2. Adj vizet az ételhez
    A száraz kutyaeledel megnedvesítése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kutyád több vizet fogyasszon. Ez a módszer nemcsak hidratálja a kutyát, de a lágyabb eledel könnyebben is rágható, ami különösen előnyös lehet a fogászati problémákkal küzdő kutyák számára.
  3. Szűrt vizet kínálj
    Sok gazdi előnyben részesíti a szűrt vizet, és valószínűleg a kutyák is. A szűrők eltávolítják a vízből azokat a szennyeződéseket, amelyek befolyásolhatják az ízét és szagát. Ha általában csapvizet adsz kutyádnak, érdemes kipróbálni a szűrt vizet.
  4. Adj egy kis húslevest a vízhez
    Egy kevés hús- vagy csontleves nagy hatással lehet arra, hogy kutyád mennyit iszik. Készíts fűszermentes, hagyma és fokhagyma nélküli levest, és adj belőle egy keveset a táljába.
  5. Váltás nedves eledelre
    Ha kutyád száraz eledelt eszik, fontold meg, hogy nedves eledellel is kiegészíted az étrendjét, amely akár 70-80% nedvességet is tartalmazhat.

Mikor kell aggódni a kutya vízfogyasztása miatt?

Általában egy kutyának naponta körülbelül 0,03–0,06 liter vizet kell innia testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 10 kilogrammos kutyának naponta 3–6 deciliter vízre van szüksége. Azonban a pontos mennyiség számos tényezőtől függ, mint például a kutya aktivitási szintje, a környezeti hőmérséklet, valamint az étrendjében található nedvességtartalom. Ha aggódsz kutyád hidratáltsága miatt, vagy az alábbi jeleket véled felfedezni nála,  haladéktalanul fordulj állatorvoshoz.

A dehidratáció jelei

A dehidratált kutyák általában levertek és gyengék, és az alábbi jeleket mutathatják:

  • Tapadós, száraz íny
  • Rugalmasságát vesztett bőr
  • Száraz orr
  • Túlzott lihegés
  • Étvágytalanság
  • Sűrűbb nyál
  • Hányás vagy hasmenés

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...