Saját KB bal
Saját KB jobb
Winsker képe a Pixabay -en.

Egy stresszes ember hatással van a kutyák viselkedésére és hangulatára

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az emberek stressz szintjének növekedése nemcsak a saját egészségükre van hatással, hanem a környezetükben élő kutyákra is.

A kutyák nemcsak felismerik gazdáik stresszes állapotát, hanem az befolyásolja viselkedésüket és általános hangulatukat is. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan reagálnak a kutyák a stresszes és nyugodt emberi szagokra. Ehhez 34 kutyát vizsgáltak meg különböző helyzetekben. A kísérlet során az emberek stresszes és nyugodt állapotban lévő izzadság- és leheletmintáit használták fel, hogy megfigyeljék a kutyák reakcióit. Az eredmények azt mutatták, hogy a stresszes emberek szagának kitett kutyák kevésbé voltak optimisták, és nagyobb valószínűséggel hoztak pesszimista döntéseket.

A kutyákat egy egyszerű feladattal tesztelték, amely során két tál közül kellett választaniuk. Az egyik tálban mindig jutalomfalat volt, míg a másik tál üres volt. Azok a kutyák, akik a stresszes emberek szagát érezték, lassabban és óvatosabban közelítették meg a jutalomfalatos tálakat is, mint azok, akik a nyugodt emberek szagával találkoztak. Több kételyt mutattak azzal kapcsolatban, hogy a kutyatál üres lesz-e, mint amikor nyugodt emberek izzadságának és leheletének voltak kitéve.

A kutatók rámutattak, hogy a kutyák megpróbáltak elkerülni a csalódást, amikor stresszes emberekkel találkoztak. Ez azt mutatja, hogy a stresszes emberek közelében lenni negatívan hatott a viselkedésükre. A kutyák hangulata és döntéshozatali képessége közvetlenül befolyásolható tehát az emberek érzelmi állapotával. A kutyák érzékenysége az emberi érzelmekre azt is jelenti, hogy a gazdák stresszkezelési technikái közvetlen hatással lehetnek kedvenceik jólétére.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek annak megértéséhez, hogy pontosan hogyan hat az emberek érzelmi állapota a kutyákra hosszú távon. A kutatás eredményei alátámasztják azt az elképzelést, hogy a kutyák és az emberek közötti érzelmi kapcsolat sokkal mélyebb és összetettebb, mint azt korábban gondoltuk. Ahhoz, hogy a kutyák boldogok és egészségesek maradjanak, elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük érzelmi szükségleteiket és környezetük hatásait is.

Bohata Krisztin

(Kutyabarát.hu)

Forrás: https://dogtime.com/

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...