Saját KB bal
Saját KB jobb

Újabb nyári veszély: már több kutya halálát okozta idén is az úgynevezett „kékeszöld alga”

Egy szívszorító TikTok videóban osztotta meg egy gazdi, hogyan veszítette el kutyáját pár óra leforgása alatt a „kékeszöld alga” miatt.  A gazdi elvitte kutyáját, Corát úszni egy népszerű tó strandjára. A kutya „egy órán belül nagyon rosszul lett, három órán belül pedig elhunyt.” – mondta el a hölgy a videóban. A halál oka az úgynevezett „kékeszöld alga” mérgezés. Ami nem csak Amerikában, hanem hazánkban is fokozott veszélyt jelent a forró nyári napokon.

A kékeszöld alga, vagy kék-zöld alga valójában egy toxintermelő cianobaktérium. A nagy melegben elszaporodik a pangó vizekben, és kékeszöld színű, algásodásra emlékeztető elszíneződésként jelenik meg a vízen. A fertőzött víz habos is lehet, de ez nem feltétlenül jelenik meg. Mivel hetek óta tart a forróság, ezért a hazai vizekben is megjelenhet a cianobaktérium. A meleg, tápanyagban gazdag vizekben szaporodik el, különösen a nyári hónapokban, amikor nincs csapadék és a víz hőmérséklete tartósan megemelkedik.

Érdemes fokozottan figyelni, mivel az alga nem mindig látható! Bár ilyen hőségben vonzó lehet, hogy kutyánkat úsztassuk, lehetőség szerint kerüljük a sekély, pangó állóvizeket. A strandok és fürdőhelyek vízminőségét ellenőrzik, ezért a kijelölt kutyás strandokon feltehetőleg nem találkozunk a fertőzéssel. A cianobaktérium emberre és más állatfajokra is fokozottan veszélyes! A víztározók, bányatavak és lefolyás nélküli állóvizek a legveszélyesebbek. Ha a víz felszínén kékes-zöldes elszíneződést, esetleg habot tapasztalunk, ne engedjük a kutyát a víz közelébe!

A cianobaktérium lenyelése esetén sajnos nem áll rendelkezésre gyógymód! A fertőzés gyakran halálos, mivel a kékeszöld alga kétféle toxint is termel, melyek egyike a májat, másik a az idegrendszert károsítja. Ha fürdés vagy szabadtéri vízből ivás után a kutyánkon az alábbi tüneteket észleljük, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

Tünetek:
  • hányás, hasmenés, véres vagy fekete bélsár
  • bágyadtság, levertség
  • halvány nyálkahártyák
  • görcsroham, mozgáskoordinációs problémák
  • izomremegés, izommerevség, bénulás
  • fokozott nyálzás, légzési nehézségek

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/blue-green-algae-dog-deaths-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C9Nk7VNTbwF; Kép: Photo by SlimMars 13: https://www.pexels.com/photo/black-labrador-retriever-on-water-13461752/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...