Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – természetes mancsbalzsam az idős mancsok védelmére

Nemcsak a téli hidegben, hanem a nyári forróságban is szükséges lehet védeni a mancsokat. Míg egy egészséges, aktív felnőtt kutya mancsai általában képesek ellenállni a hétköznapok igénybevételének, egy porcukros pofijú idősebb eb esetében elkelhet a segítség. Idős korban a kutyák bőre is veszít hidratáltságából, kiszárad és repedezni kezdhet. Ráadásul, egy idős kutyus már kevesebbet mozog, ezért előfordulhat, hogy a talppárnák védőrétege elvékonyodik. Emiatt a mancsok sérülékenyebbé válnak. Az alábbi természetes mancsbalzsam azonban segíthet. Csupa hidratáló, bőrtápláló összetevőt tartalmaz, és mivel természetes, mindennapos használata is biztonságos. Idős barátunk hálás lesz az extra törődésért és tappancs masszázsért – ami egyébként serkenti a vérkeringést, és javítja a végtagok vérellátását.

A DIY mancsbalzsam nem mérgező, teljesen természetes összetevőkből áll, amelyet az Amerikai Kennel Klub és az állatorvosok is jóváhagytak. A sheavaj, a kókuszolaj és az olívaolaj simít, puhít és hidratál, míg a méhviasz gyógyítja a kicserepesedett mancsokat. Az összetevők biztonságosak az allergiás kutyák számára is, de kérdés esetén mindenképpen kérjük ki a kezelő állatorvos véleményét.

A mancsbalzsam akár minden nap is használható. Megelőzésre ajánlott egy-két naponta, de ha kicserepesedett, száraz a kutya mancsa, akkor napi 2-3-szor alkalmazzuk. A mancsbalzsam mellett javasolt lehet a belsőleges ómega-3 zsírsav és B-vitamin pótlás is.

Az alkalmazáshoz masszírozzuk be a balzsamot vékony rétegben a mancspárnák bőrébe. Nem kell aggódni, ha a kutya lenyalja, de a hatás érdekében igyekezzünk, hogy beszívódjon a bőrbe. A balzsam akár egy évig is eltartható, ha hűvös, száraz helyen tároljuk.

Az elkészítéshez szükség lesz az alábbiakra:
  • Nagy befőttesüveg
  • Kókuszolaj
  • Olívaolaj
  • 2 kis befőttesüveg fedővel
  • Sheavaj
  • Méhviasz pellet
Elkészítés:

Adagoljunk ki 1/4 csésze sheavajat, 1/4 csésze kókuszolajat, 1/8 csésze olívaolajat és 1/4 csésze méhviasz pelletet a nagy befőttesüvegbe. Keverjük össze az összetevőket. (Tipp: Olyan befőttesüveget használjunk, amit már nem szeretnénk másra használni, mert az olajok miatt nagyon nehéz lesz elmosogatni.)

Töltsünk meg egy közepes méretű fazekat annyi vízzel, hogy az üveg tartalmát néhány centivel ellepje, majd forraljuk fel a vizet. Tekerjük lejjebb a tűzhelyet, és helyezzük az üveget a fazékba. Lassú tűzön olvasszuk meg az összetevőket. Ez kb. 10 perc.

Ha megolvadtak, óvatosan vegyük ki az üveget a fazékból, és öntsük az olvadt olajokat a kis üvegekbe. Így praktikus méretű adagokat kapunk. Felhasználás előtt hagyjuk, hogy a keverék szobahőmérsékletűre hűljön és megszilárduljon.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.marthastewart.com/1535486/pet-paw-balm; Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...