Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért alszik a kutyám háton?

Az alvás fontos szerepet játszik a kutyák boldogságában és jólétében. Támogatja az élettani, kognitív és viselkedési funkciókat. A kutatások azt mutatják, hogy a kutyák alvási szokásai hatással lehetnek az agresszív, hiperaktív vagy impulzív viselkedésre. A háton alvás mellett öt másik fő alvási pozíció létezik, melyek mind elárulnak valamit a kutyák aktuális állapotáról.

A nyugodt és elégedett kutya aludhat az oldalán. Ha hideg van odakint, észreveheted, hogy kutyád fánkpózban alszik. Az összegömbölyödött testtartás melegen tartja az ebet. Az a kutya, aki alvás közben éber akar maradni, szfinxpózban pihen. Ezt megfigyelhetjük a területvédő kutyáknál, akiknél ritka, hogy teljesen kidőlve horpasszanak.

Bizonyos fajták a hátsó és mellső lábaikat kinyújtva alszanak „Superman pózban”. Ez jellemzően kölyökkorban figyelhető meg, amikor a kiskutya sok energiával rendelkezik, és mindig mozgásban van. Aztán ott vannak a „kiskiflik”, akik a gazdihoz bújva tudnak csak igazán nyugodtan aludni. De lássuk, mi a helyzet a háton alvással!

A háton alvás egyik oka lehet, hogy melegük van. Besüt a nap az ablakon, nyár van? Lehet, hogy a kutya azért a hátán szundikál, hogy lehűljön. Általában a kutyák hasán a legvékonyabb a szőrzet, ezért előfordulhat, hogy hanyatt fekve hűtik magukat. A kutyák csak a mancsukon izzadnak, így egyéb kreatív módszereket is bevetnek a testük hűtésére.

Ha a kutyának fájnak vagy sérültek az izmai, esetleg fájdalmat érez, akkor lehet, hogy a háton fekvés az, ami a legkényelmesebb neki. Egy idősebb kutya például akkor feküdhet a hátára, ha ízületi gyulladásban szenved. Érdemes lehet felkeresni az állatorvost, esetleg beszerezni egy ortopéd kutyaágyat.

Az, ha egy kutya békésen alszik a hátán, amikor ott vagyunk, azt mutatja, hogy mennyire nyugodtan és biztonságban érzi magát a számára kialakított környezetben. A kutya annyira elégedett, hogy a legsebezhetőbb pozícióban is képes pihenni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/why-does-my-dog-sleep-on-his-back?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8AHBf0hZM9; Kép: Photo by Kelly : https://www.pexels.com/photo/adorable-american-bulldog-sleeping-with-toy-on-bed-5330031/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...