Saját KB bal
Saját KB jobb

Képesek a kutyák nyitott szemmel aludni?

Bár furcsának, sőt, ijesztőnek tűnhet, a kutyák időnként nyitott szemmel alszanak. Ez a viselkedés elsősorban a kutyák alvási szokásainak eltéréseire vezethető vissza. Az emberektől eltérően a kutyák alvás mintázata más. Több gyors szemmozgásos (REM) alvást tartalmaz. Ugyan a gazdik számára furcsa látványt nyújthat, a nyitott szemmel alvás alapvetően normálisnak tekinthető.

Akkor érdemes egészségügyi problémákra gondolnunk, ha egyéb szokatlan viselkedés is társul hozzá. Ha az alvási szokásokkal kapcsolatban problémák merülnek fel, mindig tanácsos állatorvossal konzultálni.

De vajon mi lehet a furcsa alvási jelenség oka? A nyitott szemmel vagy kifordult szemmel alvó kutya valóban elég furcsán néz ki. Aki nem látott még így alvó ebet, akár valami paranormális jelenséget is sejthet a háttérben.  Ugyanakkor, nem szokatlan, hogy a kutyák részben nyitott szemmel alszanak. Ennek oka egyrészt a fentebb említett, felszínesebb alvásban gazdagabb pihenés. Másrészt, a kutyák szeme bizonyos testhelyzetekben nem záródik be teljesen. A fura, „ómenes” alvást általában a hanyatt vagy kifordult helyzetben alvó kutyáknál figyelhetjük meg.

Alapvetően tehát, a nyitott szemmel alvás nem paranormális jelenség, nem szállta meg az ebet az ördög, és valószínűleg az egészségével sincs baj. Valószínűbb, hogy a kutya az alvási ciklus REM szakaszában van. A REM alvás során az izmok ellazulnak, és a kutya valószínűleg éppen álmodik. Ez ahhoz vezethet, hogy kutyánk rángatózik, miközben nyitott szemmel alszik. Egyes kutyák vokalizálnak is álmukban, de amíg nem mondják, hogy exeszájzbuk, nincs ok aggodalomra.

Ha a kutyánk szinte állandóan így alszik, akkor értelemszerűen, kevesebb időt tölt mélyalvásban. A kutyák teljesen más ritmusban és ciklusokban alszanak, mint mi. Egy tanulmány szerint nyolc óra alvás alatt akár 23 alkalommal ébredhetnek fel és aludhatnak vissza. Ezek a ciklusok átlagosan 16 perc alvást és öt perc ébrenlétet jelentettek. Így nem töltenek elég időt alvásban ahhoz, hogy kialakuljon a mélyalvás.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/can-dogs-sleep-with-eyes-open; Kép: Photo by Marcelo Chagas: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-dog-4036903/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...