Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Berkay Gumustekin on Unsplash

Ezért kulcsfontosságú, hogy idős kutyánkat is aktívan tartsuk

A kognitív funkciók mind az emberek, mind a kutyák esetében az életkor előrehaladtával csökkennek. Az idős kutyák esetében a kognitív diszfunkció – más néven demencia – jelei lehetnek a memóriazavar, térlátás elvesztése, megváltozott szociális interakció és az alvászavar. A becslések szerint demencia aránya a 11-12 éves kutyáknál 28 százalék, a 15-16 éves kutyák 68 százalék körül mozog.

Általánosságban elmondható hogy amint egy kutya eléri a 10 éves kort, minden egyes további év több mint 50 százalékkal növeli demencia relatív kockázatát. A neurológiai, szem-vagy fülbetegségben szenvedő idős kutyáknál még ennél is magasabb.

Egy új tanulmány szerint a kognitív diszfunkció kialakulásának kockázata majdnem 6,5-szer nagyobb az inaktív kutyáknál, mint az aktív fajtatársaiknál. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy nem egyértelmű az ok-okozati összefüggés az inaktivitás és a demencia között. Azonban úgy vélik, hogy az inaktivitás befolyásolhatja a korai demencia kialakulását.

A kutyák mozgásra születtek

A kutatás eredményétől függetlenül kijelenthetjük, hogy a kutyák mozgásra születtek. Az egyik legjobb dolog, amit kutyánk egészségéért tehetünk, a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás biztosítása. Életminősége szempontjából fontos, hogy mindig aktív maradjon. Az idős kutyák számára ez ugyanolyan fontos, mint a fiataloknál. A rendszeres testmozgás rugalmasan tartja az ízületeket és erősnek az izmokat. A napi testmozgás lassítja az öregedési folyamatot és javítja az életminőséget. Azok a kutyák, amelyek minden életkorban aktívak maradnak, általában hosszabb és jobb minőségű életet élnek, mint azok, amelyeknek nincs napi lehetőségük a fizikai mozgásra.

Hogyan tartsuk mozgásban idősödő kutyánkat

Amikor a kutyák mozgásáról és fizikai aktivitásáról beszélünk, nem kell azonnal az aktív sportra vagy munkára gondolni. Egyszerű, hétköznapi dolgokról van szó, mint például a rendszeres séta. A lényeg, hogy ezeket a tevékenységeket nem szabad hanyagolni a kutya korának előrehaladtával. A napi séta is maradjon rendszeres és érdekes.

Idősebb kutyáknál inkább a napi több, rövidebb sétát preferáljuk. Hagyjuk kedvére szimatolni és továbbra is gyakoroljuk minden nap a séta szabályait. A pórázon, láb mellett haladást, az engedelmességi szabályokat és a szocializációt se vegyük ki a napi rutinból. Válasszunk azonban könnyű, sík terepet, ne terheljük feleslegesen az ízületeket. Fedezzünk fel új helyeket, új szagokat, új barátokat.

Hidroterápia

Egy korosodó kutya számára nagyszerű mozgás és foglalkozás a hidroterápia. Ma már számos kutya fizioterápiás központban elérhető és csodás hatással van az ízületekre és az izmokra. A víz alatti futópadon sétálás javítja a vérkeringést és jobban kinyújtja a végtagokat és az ízületeket mint a sima úszás. Még azok a kutyák is könnyen megszokják, akik egyébként nem szeretik a vizet és az úszást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...