Saját KB bal
Saját KB jobb

Vajon minden E-szám egészségtelen?

Az úgynevezett E-számok témaköre megosztó tud lenni. Míg vannak, akik az élelmiszerek „természetes velejárójaként” tekintenek rájuk, addig mások nagy ívben kerülik őket. Ahogy a kutyáink táplálásában is egyre tudatosabbá válunk, úgy kerülnek itt is fókuszba az E-szám jelölések, azaz az élelmiszeripari adalékanyagok.

Mi is valójában az E-szám?

Ezek az Európai Unióban engedélyezett élelmiszeripari adalékanyagok.

„Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amit – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak részévé válik. Általában kis mennyiségben, határozott cél elérésére alkalmazzák a termékekben.” – áll a Nébih honlapján.

Főbb csoportjaik:
  • élelmiszer-színezékek (100-181)
  • édesítőszerek
  • tartósítószerek (200-297)
  • antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok (300-386)
  • sűrítők, zselésítők, stabilizátorok, emulgeálószerek (400-495)
  • ízfokozók
  • antibiotikumok
  • egyéb vegyületek

Tehát, az egyes élelmiszerek ízének, eltarthatóságának, állagának, színének stb. javítására alkalmazzák őket. Vagy éppen a romlási folyamat során képződő baktériumok, gombák és egyéb, egészséget veszélyeztető mikroorganizmusok szaporodásának megállítására. Ezen a vonalon egyébként otthon is alkalmazunk E-számokat. Például, amikor az avokádó krémhez citromlevet adunk, hogy meggátoljuk a bebarnulását, akkor E330-cal lassítjuk az oxidációs folyamatot.

Az ipari élelmiszer előállítás, így a kutyaeledelek gyártása is, gyakorlatilag elképzelhetetlen ezek nélkül az adalékanyagok nélkül. De, ahogy a fenti példából is látszik, ezek közül nem mindegyik káros vagy egészségtelen. Sőt, a tartósítószerek például hozzájárulnak ahhaz, hogy az étel friss maradjon, így megelőzhető az ételmérgezés.

Tehát, nem minden E-szám veszedelmes ellenség. Ugyanakkor, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy melyik jelölés mögött milyen adalékanyag rejtőzik, és ez alapján, figyelmesen olvasgatni a kutyaeledel vagy a jutalomfalatok csomagolását. Egyes E-számok vitaminokat, antioxidánsokat jelölnek. Ilyenek például a citromsav, az aszkorbinsav, a kurkumin, a riboflavin, a lutein, a likopin, a karotin, stb. melyek a legtöbb vitaminkészítményben megtalálhatóak, és gyakorlatilag szintetikus/természetes eredetű vitaminok és nyomelemek.

Ezzel szemben, számos olyan adalékanyag van, amely (az arra érzékenyeknél esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat, károsíthatja az immunrendszert, növelheti egyes káros anyagok felszívódását, egyes betegségekben (pl. vesebetegség) káros, hashajtó hatású, stb. Ezért érdemes utánanézni, hogy kedvencünk eledelébe, jutalomfalatjaiba milyen „E-számok” kerültek.

Például a Nébih honlapján található E-szám keresővel pillanatok alatt ellenőrizhetjük, hogy melyik jelölés mit takar, és tájékoztatást kaphatunk a potenciális veszélyekről.

(A honlapon az EU által a humán élelmiszerekben engedélyezett adalékanyagok az emberi szervezetre gyakorolt esetleges hatásait ismertetik. Az E967-tel jelölt xilit esetében a „kutyáknak nem adható” megjelölés szerepel, de ha kérdésünk van, érdemes utánaolvasni az egyes adalékanyagoknak, vagy megkérdezni az állatorvost.)


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok; https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso; Kép: Photo by Kindel Media from Pexels: https://www.pexels.com/photo/colorful-liquids-in-laboratory-glasswares-8325702/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...