Saját KB bal
Saját KB jobb

Mire figyeljünk, ha kutyánkkal külföldre utazunk?

Bebarangolni a horvát nemzeti parkokat, enni egy pizzát Olaszországban, vagy fürdőzni egy mediterrán tengerparton? Szerencsére ezeket a nyári élményeket idén szabadon, kutyánkkal együtt is élvezhetjük.

Mit tehetünk, hogy a nyaralás gondtalan legyen, és csak jó élményekkel térjünk haza?

Ha úti célunk egy tőlünk délebbre fekvő ország, akkor nem árt, ha nem csak a naptejet és a kutyánk útlevelét készítjük be a bőröndbe. Az utóbbi években gyakran hallhatjuk, hogy a klímaváltozás, a melegedő éghajlat miatt számos kórokozó elérte már a mérsékelt égövi országokat, így hazánkat is. Ilyenek például a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis vagy a veszélyes vírusokat terjesztő tigrisszúnyog. Bizonyos kórokozók terjesztéséért felelős rovaroknak a melegebb éghajlati körülmények kedvezőbbek, ezért minél délebbre utazunk, potenciálisan annál több fertőzés ellen érdemes védekeznünk.

A mediterrán országokban például nemcsak a szívférgesség kockázata nagyobb, de egy nálunk még nem elterjedt betegséggel, a leishmaniasissal (vagy leishmaniosis, leishmania) is számolnunk kell.

A leishmaniasist okozó Leishmania infanti nevű parazitát a lepkeszúnyogok terjesztik. Ez a veszélyes kórokozó a véráramba jutva elszaporodik, és a bőrproblémáktól a gyomor-bélrendszeri tüneteken át az ízületi gyulladásig a tünetek széles skáláját válthatja ki. Mivel itthon nem gyakori, a diagnózis és a gyógykezelés is nehézkes lehet.

Jó hír azonban, hogy a Foresto® nyakörv kutyáknak A.U.V. nem csak a hazánkban elterjedt kullancsok és bolhák, de a leishmaniasist terjesztő lepkeszúnyogok ellen is védelmet kínál. A vízálló és szagtalan Foresto® nyakörv használatával távol tarthatjuk kedvencünktől a vérszívókat, ezzel csökkentve a fertőzés esélyét.

Azért, hogy a nyaralásról csak kellemes élményekkel térjünk haza, indulás előtt látogassunk el állatorvosunkhoz, és gondoskodjunk a célországban honos élősködők elleni megfelelő védelemről.

Állatorvos-kereső

Támogatott tartalom (X).
A részletes javallatért illetve pontos alkalmazásért olvassa el a használati utasítást!
PM-HU-22- 0160
A Foresto, Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
Kép: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-wooden-swing-holding-a-black-dog-4078045/

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...