Saját KB bal
Saját KB jobb

Bőrférgesség – nem elhanyagolandó probléma

A tájékoztató kampányoknak köszönhetően egyre tudatosabban igyekszünk kutyáinkat megóvni a különféle rovarok, mint a szúnyog vagy a kullancs, csípésétől és az ez által terjedő betegségektől. A szívférgesség esetében látható, hogy évről évre egyre több gazdi viszi el kedvencét szűrővizsgálatra és kezdi meg a védekezést a potenciálisan halálos kór ellen. Ennek kapcsán érdemes pár szót ejtenünk a sok szempontból hasonló bőrférgesség témájáról is.

A bőrférgesség kórokozója, a Dirofilaria repens nevű fonálféreg a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis rokona, életciklusuk is hasonló. Mindkét faj köztigazdája a szúnyog, ami azt jelenti, hogy a fertőzés szúnyogcsípés útján terjed egyik egyedről a másikra. Mindkét Dirofilaria Afrikából és a Mediterrán országokból jutott el Magyarországra. Elsősorban kutyákra veszélyesek.

Két fontos különbség van közöttük: a bőrférgesség nem halálos, viszont sokkal elterjedtebb Magyarországon.

A bőrférgesség legtöbbször tünetmentes kutyákban, olykor viszketést, illetve a bőrben élősködő férgek nyomán kipirosodást, dudorokat észlelhetünk. A kutyákról emberre átvitt bőrféreg emberben is életképes, és a bőrféreg fejlődő szakaszai hetekig, akár hónapokig vándorolnak a bőr alatt a test több részén (irritáció és viszketés látható). Vándorlásuk során a bőrféreg lárvák a szembe juthatnak, a kötőhártyán keresztül láthatóvá válnak, súlyos károsodás nélkül műtéti úton eltávolíthatók, azonban ritka esetekben súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

Kutyáink egészsége szempontjából fontos szempont azonban, hogy a szívférgesség valamint bőrférgesség diagnosztizálása nem mindig könnyű. Ez részben a két faj közötti hasonlóságnak, részben pedig a teszteljárásnak köszönhető. Pedig a kezelés és a betegség kimenetele szempontjából fontos, hogy mielőbb pontos diagnózis álljon rendelkezésre.

Sajnos, közös még a két féregfajban, hogy a kezelés hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű lehet. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk megelőzni, különösen a szívférgességet. Erre, szerencsére ma már léteznek megbízható készítmények, melyekkel egyszerre mindkét Dirofilaria fertőzéstől védhetjük kedvencünket.

Kérdezze meg állatorvosát, hogyan védheti meg kedvencét a veszélyes szívférgek és bőrférgek ellen.

Támogatott tartalom (X).
PM-HU-22- 0105
Az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
Kép: Photo by mazzy Fritzel: https://www.pexels.com/photo/basset-hound-dog-in-close-up-photography-7083556/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...