Saját KB bal
Saját KB jobb

Házi csirkeleves recept

A levesek, köztük az alábbi teljesen natúr házi csirkeleves, remek szolgálatot tehetnek, ha kedvencünk nem érzi jól magát. Ha orvosi kezelésen esett át, esetleg éppen kezelést kap, és egyáltalán nincs kedve se enni, se inni, egy finom levest talán szívesen megeszeget. Betegség, gyulladás, láz esetén is fontos, hogy elkerüljük a kiszáradást. Ezért is javasolják ilyenkor a folyékony táplálást.

Fontos tudni: különösen a beteg, orvosi kezelés alatt álló kutya táplálását mindig beszéljük meg az állatorvossal!

Az emberi fogyasztásra szánt húsleves azonban nem felel meg a kutyák igényeinek. Általában túl sós és zsíros, illetve hagymát, fokhagymát és egyéb olyan fűszereket tartalmaz, amelyek nem egészségesek a kutyáknak. Az alábbi egyszerűen elkészíthető csirkeleves azonban nem tartalmaz semmilyen káros összetevőt. A titka a lassú főzés és a kíméletes hűtés. Ennek eredményeként pedig egy adag gyöngyöző csirkeleves lesz a jutalmunk, amelyet a fagyasztóban körülbelül két hónapig tárolhatunk.

Hozzávalók:

csirkehús

víz

zöldségek és zöldfűszerek

A csirkehús lehet csontos, így a leves kollagénben gazdag lesz. A bőrét ne hagyjuk rajta, hogy ne legyen annyira zsíros. Szóba jöhet a farhát, a nyak és a láb is, nem szükséges a „legjobb” húsokat használni, de a kutyánk biztosan hálás lesz, ha kerül bele egy kis szárazabb hús is. A főtt hús mehet a kutyáknak, a főtt csontok azonban a szigorúan tilos kategóriába tartoznak.

A zöldségek és zöldfűszerek opcionálisak. Ha kutyánk gyengélkedik, inkább hagyjuk ki őket. Ha mindennapi finomságnak, egészséges folyadékpótlásra vagy a száraztáp ízletesebbé tételére készül a csirkeleves, akkor mehet bele néhány jótékony zöldfűszer.

Gyógynövények otthoni alkalmazása kutyáknál

Ez a csirkeleves rendkívül egyszerűen elkészíthető, szinte magától megfő. Annyi a teendőnk, hogy a csirkehúst egy nagyobbacska fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven elfedje. Nem sózzuk, nem borsozzuk! Felforraljuk, majd levesszük a lángot és gyöngyözve főzzük 3-4 órán át. A keményebb zöldségeket (zeller, sárgarépa, petrezselyem, sütőtök, édesburgonya) nagyobb darabokban a hússal együtt főzhetjük. A zöldfűszereket azonban csak az utolsó 10-15 percben adjuk hozzá.

Időnként egy szűrőkanállal merjük le a habot. Ha elkészült, hagyjuk egy kissé kihűlni, majd szűrjük le. A tiszta csirkeleves levét tegyük tiszta edényekbe. 2-3 napig a hűtőben is eláll, fagyasztóban hosszabb ideig eltartható. Önthetjük jégkocka formába is – ha így fagyasztjuk le, akkor könnyebben adagolhatjuk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.greatpetcare.com/dog-nutrition/chicken-broth-for-dogs-5-ways-to-use-it/; Kép: https://www.pexels.com/photo/girl-holding-a-furry-dog-7516226/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...