Saját KB bal
Saját KB jobb

Dió – Káros, biztonságos vagy egészséges?

A csonthéjasok közé tartozó diófélék termését már a bizánciak is fogyasztották csemegeként. A diófélék családjába több diófajta is tartozik, melyek közül a hazánkban is honos milotai dió valódi energia- és vitaminbomba. A kaliforniában jellemző fekete diótól (black walnut) eltérően ez a dió nem mérgező a kutyákra nézve.

Ahogy általában a csonthéjasok és a diófélék önmagukban nem veszélyesek (kivéve a makadámia diót!), mégis fontos, hogy kellő körültekintéssel adjuk a kutyáknak. Már csak energiatartalma miatt is: 10 dekagramm dióban 600 kCal van, ami egy közepes testű kutya napi teljes kalóriaszükséglete! A dió kalóriasűrűsége miatt tehát tényleg minimális mennyiségben adható csak a kutyáknak. Egy 20 kg-os kutyának lefeljebb 10 gramm a napi megengedett mennyiség. 

Tudjuk, hogy a dió nagyon finom, és a legtöbb kutya alig bír ellenállni neki, de ne vigyük túlzásba, hiszen hamar elhízás lehet a vége. Az olajos magvak és csonthéjasok zsírtartalma pedig gyomorrontást vagy akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

Ahogy fentebb is írtuk, a dió nem csak zsírban, de hasznos vitaminokban, például a kognitív folyamatokra és a bőr egészségére jó hatású E-vitaminban is gazdag. Az idegrendszerre kiegyensúlyozó hatású B-vitamiok, A-vitamin, a nyomelemek körül fluor, mangán és réz is van benne. Kiemelkedő még omega-3-zsírsav tartalma, ez azonban növényi omega-3, amelyet kutyáink kevésbé tudnak hasznosítani, ezért nem a dió erre a legjobb forrás.

Mi a helyzet a diómérgezéssel?

Kutyás körökben sokan a diómérgezés miatt tartanak a diótól. Pedig itt valójában a megnevezés némiképp félrevezető. Az egészséges, friss diótól nem kap mérgezést a kutya. A diómérgezést egy, a penészes dióban található penészgomba, a penitrem-A okozza, amely elsősorban a régebbi, nem megfelelően tárolt dióban szaporodhat el. Emellett előfordulhat penészes gabonafélékben, sajtokon, gyümölcsön is. Bár a penitrem toxikózis nem gyakori, egyes kutyáknál halálos is lehet. Ezért fontos, hogy soha ne adjunk penészes ételt a kutyáknak, és lehetőleg ne engedjük, hogy a régi diókkal, lehullott dióval játsszon, azt elfogyassza.

A penitrem-toxikózis (közkeletű nevén: diómérgezés) tünetei:
  • remegés
  • szapora légvétel
  • epilepszia-szerű görcs
  • akaratlan izomrángás
  • egyensúlyzavar
  • tántorgás
  • zavart tudat
  • hányás, hasmenés

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_dog-owners-guide-to-nuts-and-seeds; https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3; Kép: Photo by Dobromir Dobrev: https://www.pexels.com/photo/a-girl-hugging-a-dog-11167157/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...