Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy GMO-val eteted a kutyádat? – 2. rész

Az előző részben a GMO-król és a környezeti hatásukról volt szó, ide kattintva olvashatod el.

A környezeti hatáson kívül sokan aggódnak a GM élelmiszerek egészségügyi hatásai miatt. Egyelőre nem áll rendelkezésre olyan tudományos bizonyíték, amely egyértelműen eldöntené a kérdést. Ennek részben az az oka, hogy a GM-termékeket forgalmazó cégeket nem kötelezik rá, hogy vizsgálatokat végezzenek a termékek piacra dobása előtt. Tehát nem kell bizonyítaniuk, hogy a termékeknek, vetőmagnak, hús- vagy tejterméknek nincs egészségügyi kockázata. A másik ok pedig az, hogy a független laboratóriumokban végzett teszteket és kutatásokat az ipar általában nem ismeri el.

Nem tudhatjuk tehát, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a GM élőlények fogyasztásának.

A GM-élőlények feldolgozásának, termesztésének és élelmiszeripari szabályozásának módja eltér a világ számos országában. Az Amerikai Egyesült Államokban például teljesen szabadon használhatják őket. Emberi és állati fogyasztásra szánt termékekben nagy valószínűséggel megtalálhatók. Az FDA, az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal információi szerint:

„nagyon valószínű, hogy minden amerikai fogyaszt GM élelmiszereket”

hiszen ezek megtalálhatók olyan alapvető élelmiszerekben, mint a „kukoricaszirup, a kukoricakeményítő, a canola olaj (egyfajta repce) vagy a kristálycukor”. Szintén az FDA információi alapján, számos zöldség és gyümölcs GM változatával is találkozhatnak az emberek, mint például a burgonya, az alma, a papaya és a tök. De: „Bár a GMO-k számos általunk fogyasztott élelmiszerben megtalálhatók, az Amerikai Egyesült Államokban termelt GMO termények nagy része állati takarmányként kerül forgalomba.” Azaz, állateledelekben és a haszonállatok táplálásában használják őket.

gmoAz Európai Unió élelmiszerbiztonsági előírásai GMO tekintetben is szigorúbbak az USA-beli példánál. AZ EU évekig ellenállt a GM-termények engedélyezésének, de 2004 óta lazul a szabályozás. Ma már a kukorica, a cukorrépa, a szója és a burgonya termesztése engedélyezett. A forgalomba hozatalnál azonban jelölni kell, hogy a termék GMO vagy GMO-t tartalmaz.

„Ugyanakkor bizonyos állati eredetű termékek kívül esnek a jelölési kötelezettségen, ilyenek pl. a méhészeti termékek és a GM takarmányt fogyasztó állatok teje, húsa vagy tojása.” /Agrárminisztérium/

Az állateledelek, állati fogyasztásra szánt élelmiszerek esetében azonban nincs jelölési kötelezettség.

Az Európai Unión belül az egyes tagországok saját hatáskörben szabályozhatják a GMO-politikájukat. Magyarországon a GM élelmiszerek termesztése és/vagy állati takarmányként történő felhasználása nem engedélyezett. Az EU-n belüli szabadkereskedelmi egyezmény miatt azonban találkozhatunk a hazai üzletek polcain is GM élelmiszerekkel. Az EU megengedőbb GMO-szabályozással élő országaiból származó tejtermékek, húsok, feldolgozott élelmiszerek és tojás például tartalmazhat GMO-t.

A kutyatápok, kutyaeledelek esetében nincs jelölési kötelezettség.

A továbbiakban tehát nem az a kérdés, hogy van-e a kutyánk táplálékában GMO, hanem az, hogy mit kezdünk ezzel a ténnyel?

A BIO és a GMO-mentes jelölések segíthetnek az élelmiszer-vásárlásban, illetve érdemes megnézni a termékek származási országát és az ottani GMO-szabályozást. Ha nyersen etetsz vagy otthon főzöl kedvencednek, akkor biztosan fontos számodra is, hogy a lehető legjobb minőségű táplálékot add neki. A boltokban keresd a hazai termékeket vagy a bio élelmiszereket, és kerüld az USA-ból és más GMO-kat engedélyező országokból származó állati eredetű termékeket.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Forrás: Center for Food Safety, FDA, Agrárminisztérium, Wikipedia.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...