Saját KB bal
Saját KB jobb

Táplálkozás: friss alapanyagok, egészségesebb kutya

5 + 1 érdekes kérdés az otthoni táplálásról

A kutyánk a legjobb barátunk, családtag. Mindent megtennénk, hogy egészséges, hosszú életet biztosíthassunk nekik. Sok gazdi számára a törődés az egészséges táplálással kezdődik, és egyre többen vannak vele úgy, hogy a kutyatápok összetétele nem elégíti ki a tápláló étellel szemben támasztott elvárásaikat. Az egészséges táplálkozás hívei azok, akik friss alapanyagokból, otthon készítik el kutyájuk eledelét.

Az otthon készített ételnek a boltban kapható kutyatápokkal szembeni kétségtelen előnye az, hogy pontosan tudjuk, mit adunk a kutyánknak. Ha egészséges nyersanyagokat választunk és figyelünk arra, hogy változatos, színes tálakat készítsünk, akkor nem foghatunk mellé. Vagy mégis? Legyen főtt, nyers, vagy vegyes, az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy tudatosabban állíthasd össze a kutyád étrendjét.

Ha változatosan válogatom az összetevőket, akkor biztosítok minden tápanyagot és vitamint.

Tény, hogy a friss alapanyagokat kellő változatosságban kínálva biztosíthatjuk a kutyánk számára a szükségleteinek megfelelő tápanyagokat, vitaminokat és egyéb táplálék-összetevőket. Viszont ebben nem hagyatkozhatunk csak az ösztöneinkre! A táplálkozás nem játék! Érdemes alaposan utánanézni a különböző táplálási irányzatoknak, és legalább a kezdetekben szakértő segítségét kérni a menü összeállításában. A táplálkozási tanácsadók és állatorvosok fontos iránymutatással szolgálhatnak.

Ha adok multivitamint, akkor minden rendben van.

A táplálékkiegészítők nem helyettesítik a változatos, vegyes étrendet. Ismerősen hangzik? Nem véletlenül írják rá minden vitaminkészítményre. A multivitaminok nem egyfajta panacea, amellyel a táplálkozásunkban kialakult lyukakat betömhetjük. Alapvetően, törekedj arra, hogy a kutyád méretének, korának, fizikai aktivitásának és egészségi állapotának megfelelően határozd meg a tápanyag-szükségletét, és ezt egészséges, friss alapanyagokból összeállított étrenddel biztosítsd. Vannak olyan helyzetek, amikor emellé szükség lehet vitamin-pótlásra, de erre a célra inkább specifikus kiegészítőket válassz, és azokat kúraszerűen alkalmazd.

A sok-sok friss zöldség egészséges!

táplálkozásIgaz, hogy a kalóriára vetített tápanyagtartalma a zöldségeknek a legmagasabb, viszont ne feledkezzünk meg a tápanyagok egyensúlyáról sem. A kutyák eredetileg húsevők, bár az évezredek során az emésztésük alkalmazkodott a mindenevő életmódhoz, ezért a hasznos tápanyagokat növényi forrásból is ki tudják választani. A zöldségek és gyümölcsök remek vitamin- és rostforrások, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalmuk, tehát hasznosak lehetnek a kutyák táplálásában.

Nincs azonban univerzális szabály; az ideális mennyiség egyedi. Míg vannak kutyák, akiknek alacsonyabb fehérjetartalmú étrendet kell követni (pl. vesebetegség, egyes daganatos betegségek), másoknál a fehérjepótlás kiemelten fontos (pl. sportolók).

A gabonafélék nem egészségesek, és egy otthon készített ételben semmi keresnivalójuk.

Egy évekkel ezelőtti kutatási eredmény félreértelmezéséből eredhet ez az elképzelés. Ebben az áll, hogy a kutyák számára nem meghatározott a napi ajánlott beviteli érték szénhidrátokból, mivel a vércukorszint fenntartásához szükséges mennyiségű glükózt fehérjéből és zsírból is elő tudják állítani. Ez pusztán annyit jelent, hogy a szénhidrátok hiánya nem okoz egyértelmű hiánybetegséget.

Ehhez jön még az elmúlt években tapasztalható gabonaellenes táplálkozási trend, amely sajnos agymosásként hat az emberekre.

táplálkozásA kinoa, a barna rizs, a vadrizs, a tönkölybúza és a hajdina például számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyet a kutyák remekül tudnak hasznosítani. B-vitamin-forrásként pedig az agy és az idegrendszer működésében jöhetnek jól.

Fontos, hogy mielőtt kizárnád a gabonaféléket a kutyád étrendjéből, olvass utána alaposan a pro és kontra érveknek és annak is járt utána, hogyan tudod pótolni a kieső vitaminokat és rostot.

Érdekes adalék, hogy a kutyák körében a top 10 allergén között mindössze kettő gabonaféle, a többi hús és állati eredetű fehérje.

A nyers táplálkozás jobb, mint a főtt étel.

Az utóbbi években a nyers etetés nagyon divatos, rengeteg előnyéről olvashatunk, és tény, hogy sok kutya kivirul, amikor nyersre váltanak. A jól átgondolt és megfelelően kivitelezett nyers etetés előnyei kétségtelenek, de ez nem jelenti azt, hogy minden kutya számára ez a legjobb megoldás.

Mielőtt nyerse váltasz, olvass utána az etetési elveknek mind a nyersezős fórumokon, mind azokon kívül. Egy valóban lelkiismeretes táplálkozási tanácsadó el fogja mondani, ha a nyers nem nektek való. A kiegyensúlyozott nyers diéta és a szintén körültekintően összeállított otthon főzött menü előnyeiről még nem készült tudományos összehasonlító vizsgálat. Azt azonban talán nem nehéz elképzelni, hogy mindkét irányzat – és kombinációjuk – esetében a hangsúly a friss alapanyagokon van. A tartósított, feldolgozott és mesterséges adalékokkal dúsított kutyaeledelekhez képest már előbbre vagyunk.

Az előre összeállított étrendek mindenkinek működnek.

Igen is, meg nem is. A teljesértékű kutyaeledelek lényege, hogy úgy vannak kitalálva, hogy a kutyák számára minden esszenciális tápanyagot a megfelelő arányban tartalmazzanak. A gyártó cégek – legalábbis a nívósabbak – sem egy pillanat alatt dolgozták ki a formuláikat, és a kutatások és kísérletek hatására folyamatosan fejlesztik is őket. Az otthoni etetés is hasonlóan működik: folyamatos fejlesztés és tanulás.

Az előre összeállított otthon elkészíthető receptek előnye szintén az, hogy valaki már kiszámolta az összetevők mennyiségét, így biztos, hogy minden tápanyag bennük van.

Ennek ellenére, nem minden esetben érdemes csak ezekre támaszkodni. Az folyamat elején segíthetnek az előre összeállított tál receptek, de minden kutya más. Ha úgy érzed, érdekel a téma, kutass és olvass, hogy a te kutyád számára legideálisabb módon táplálhasd őt.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://thebark.com/content/10-myths-and-misperceptions-about-homemade-dog-food;
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...