Saját KB bal
Saját KB jobb

Alma – Egészséges, káros vagy semleges? Ehetnek a kutyák a kedvenc őszi gyümölcsünkből?

Ehet a kutyánk a kedvenc őszi gyümölcsünkből?

Minden nap egy alma az orvost távol tartja – szól az ismert mondás. Az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcs sokak kedvence, és a hazai fogyasztási adatokból kiderül, hogy bizony a legnagyobb mennyiségben almából vásárolunk.

alma
Almafa virága – Forrás: wikipedia.

Az alma vagy almafa (Malus) a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, amelynek körülbelül 55 különböző faja van. A nemes almát (Malus domestica) világszerte termesztik, és ennek a termése az általunk fogyasztott számtalan különböző fajtájú alma. Már a rómaiak is 29 különböző almafajtát ismertek, amelyekből többek között bort is készítettek. Azóta az almafajták száma megsokszorozódott, a nemesítésnek köszönhetően a boltok polcain rengeteg színű, illatú és formájú alma közül válogathatunk.

Az almát fogyaszthatjuk nyersen, befőttnek, süteményekben és levesekben is, de a hagyományos recepteken túl a belőle kivont almapektint az élelmiszeripar számos termékében fellelhetjük.

Beltartalmi értékek

Az alma termése kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot és más nyomelemeket, A- és B-vitaminokat tartalmaz. Csekélyke mennyiségben (4,6 mg/100 g) C-vitamint is találhatunk benne, elsősorban a héjban. Alacsony kalóriatartalma (52 kCal/100 g) és lassan felszívódó cukortartalma miatt egészséges nassolnivaló.

Hogyan adhatom a kutyámnak?

Először is, az almát, mint minden más gyümölcsöt alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Meghámozni nem szükséges, a héjban található a legtöbb rost és vitamin. A felhalmozódott vegyi anyagokat és a permetszereket úgy iktathatjuk ki, ha bio vagy permetmentes házi almát vásárolunk. Szerencsére ez Magyarországon nem okoz gondot, hiszen a hazai almatermés bőséges, a kertek gyakori növénye az almafa.

Az almát kimagozva, a csutkát eltávolítva akár egészben is adhatjuk a kutyánknak, de mérettől és habitustól függően lehet, hogy célszerűbb kisebb darabokra vágni vagy éppen megfonnyasztani egy kicsit előbb. Az egész, kivájt alma remek jutalomfalat-tartó (ehető KONG), a kisebb falatkák pedig egészséges nasinak számítanak.

Reszelve vagy almapüréként elkészítve adjuk a kutya eledeléhez, ezzel növelhetjük a rostbevitelt, élénkíthetjük az emésztést.

Vagy próbáld ki ezt a töltött almás receptet!

Mint minden új élelmiszerre, az almára is fennáll, hogy fokozatosan illesszük be a kutyánk étrendjébe, és előtte konzultáljunk az állatorvossal.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g), The Bark.
Kép: pexels. Wikipedia: Készítette: User:Mathias_hu – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4330428
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...